To Be a B-girl с Венцислава
20.01.2012

1.WB: Здравей, представи се с няколко думи :

Венцислава: Kaзвам се Венцислава, заминавам се с брейк танци (bboying) от доста време и за мен това се е превърнало в нещо много повече от хоби. Харесвам разнообразието както и да откривам и да пробвам всякакви интересни и нетрадиционни дейности, обичам да се състезавам, но по-важно за мен е да се забавлявам.

2. WB: Как започна всичко? Как се запали? Заради момче ли J?

Венцислава: Всичко започна с едно състезание на което ме заведе най-добрият ми приятел, който танцува от доста време и е много добър J До този момент той само ми беше разказвал и бях го гледала няколко пъти как тренира, но не вярвах, че ще мога да се справя, тъй като в моите очи това си беше чисто мъжки танц, който изисква много физическа сила и издръжливост. За щастие се оказа че не е точно така – брейка е танц който е изключително освободен и всеобхватен, не изисква специални умения, всеки който има желание може да се научи.Там на това състезание видях всякакви хора всеки със собствения си стил и умения, останах очарована и още на следващия ден бях в залата и се мъчех над първите си стъпки J Така че може да се каже, че е заради момче – ако не беше той нямаше да събера кураж, но мотивацията ми далеч не беше да го впечатля с това колко яка bgirl съм хаха.

3. WB:  Влиянието на брейка върху младите хора, които го практикуват, е безспорно. Той развива определен начин на мислене и поведение. На какво те теб научи breakdance-a?

Венцислава: Научи ме да се изразявам по-свободно, станах по-самоуверена, научих се да давам и да взимам едновременно и никога да не се страхувам да бъда себе си.

4. WB: Уличен танц...защо го танцувате тогава в зали и клубове?

Венцислава: Хахаха страшен въпрос! Уличен е, защото се е зародил на улицата, защото въплащава духа й – освободен, разнообразен, нестандартен, това е танц в който най-ценното е индивидуалността и способността да я изразиш, затова най-подходящата сцена за това е именно улицата.Хората който първоначално са създали този танц са използвали уличния танц за да заместят уличния бой. Чак след това се появила нуждата от места, където да има благоприятни условия тренировки, в името на това да си най-добрия. А клубовете винаги са били арена на надиграванията между танцьорите.5. WB:  Имаш ли любим кец за breakdance?

Венцислава: Puma Speedcat.

6. WB:  Имаш ли crew?

Венцислава: Да, но няма да кажа име – то ще се чуе.

7. WB: Същестува ли война между различните crew-та?

Венцислава: Не бих го нарекла война, но да, има закачка.

8. WB:  Това помага или пречи на развитието на сцената?

Венцислава: И помага и пречи. Помага защото дава стимул за това да докажеш че си по-добър от другите, но пречи на обмена на информация. При всички случай е по-добре да има „война“, така се запазва интригата.

9. WB:  Отворени ли са брейк средите за нови хора, или сте сплотени crew-та, които гледат на кръв всеки нов и си пазят територията? И има ли много места, където може да се тренира?

Венцислава: Брейк средите винаги са били и според мен ще бъдат все така отворени за всеки, на който му е интересно и иска да пробва.Но ако искаш да станеш част от някое crew трябва да го заслужиш, което изисква много да дадеш от себе си, crew-то са хората на който винаги ще можеш да разчиташ, защото не става  въпрос просто за умения, затова изисква време и усилия да се докажеш.

10. WB:  Кефиш ли се на състезания, или смяташ че създават излишно напрежение сред участниците, завист и хейт. С две думи  състезания или танцуване за кеф?

Венцислава: Обичам състезанията, ако си решил сериозно да се занимаваш с брейк това е начина да разбереш на какво ниво си, над какво трябва да работиш кое ти се получава добре и кое не. Не бих нарекла напрежението което се създава ненужно –то е това което стимулира, което „надъхва“ положението, то е и което изгражда способността да представяш и отстояваш себе си пред другите. Така че за мен танцуването преди всичко трябва да е за кеф, да ти доставя удоволствие да го правиш сам за себе си, но за да разбереш ъде се намираш в общата картинка и да изпиташ удоволствието от това да премериш сили в това което най-много обичаш да правиш се състезаваш.

11. WB:  Имала ли си сериозни травми и би ли спряла да танцуваш ако недай си боже си счупиш ръка например?

Венцислава: Не бих казала, че съм имала много сериозна травма и не не бих спряла да танцувам, просто ще измисля начин да го правя така, че да не ми пречи травмата, докато се излекува.

12. WB:  Международно участие?

Венцислава: Coming soon…

13. WB:  Освен танците имаш ли други хобита и спортове с които се занимаваш...шах, стрелба, или подводен тенис например? Тази година разбрах, че ще се качваш на сноуборд ?

Венцислава: Освен с брейк сериозно се занимавам и със стрелба, а тази зима наистина ще пробвам да покарам сноуборд, зарекла съм се педи 3 години, дай боже всичко да е ок този път.

14. WB:  Какво ти е отношението към алкохола? То че пречи ясно... позволяваш ли си да се изпонапиеш 1 път седмично на някое парти например?

Венцислава: Е как ще пречи хахаха, няма такова нещо, но всеки да си знае мярката!!! Позволявам си винаги когато ми се прииска, кога веднъж в месеца, кога три пъти в седмицата хаха.

15. WB:  Ходиш ли от време на време на чалга дискотека? Ама честно!

Венцислава: Не, няма какво да правя там.

16. WB: Кажи ни нещо ама много тайно за себе си! Каква е Венцислава, извън залата?

Венцислава: Извън залата ли? Все така прекрасна и обича да помага на лоши хора да влязат в правия път хахаха.

17. WB:  Какво/Кое те вдъхновява?

Венцислава: Всичко!

18. WB:  Първото нещо което ти идва наум в този момент.

Венцислава: 3 през нощта е... пак немога да заспя – there’s so much to do!!!

19. WB:  Какъв съвет би дал на децата, които искат да се занимават с breakdance. Какво е нужно, за да станеш добра b-girl?

Венцислава: Съвета ми е да влагат всичко от себе си в това, което правят, независимо дали става въпрос за танци или нещо друго – това е единствения начин да получиш пълноценно изживяване, а за да станеш добра bgirl  единственото което е нужно е наиситна да го искаш.

20. WB:  Top 5 break songs?

Венцислава:
Henry Manchini – Police woman theme
Eric B & Rakim – Juice
Soopasoul – Brand nu
Nice and smooth – Old to the new
Laura Vane – Roof off

21. WB:  И за финал има ли нещо, което искаш да пожелаеш на многобройните читатели на този невероятен сайт J?

Венцислава: Пожелавам им да намерят вдъхновението, от което имат нужда за да направят нещо изключително!

Галерия:
     
     
лонгборд уроци