Изкачване на връх Стража в защита на трънската природа
09.03.2017

Сигурно много от вас са гледали клипчета от Америка, в които местните хора там протестират срещу фракинга и унищожаването на земите им.
Някой предполагал ли е, че нещо подобно ще се случи в родната ни България?

Уникалната природа в община Трън е застрашена от проект за мащабен златодобив в планините Руй и Ерулска. Може би си мислите, че това не ви касае, но всъщност случващото се в Трън засяга пряко всеки един от нас.

С всяка мина върви т. нар. хвостохранилище - изкуствено блато с отпадъци от нея, смесени с всякакви вредни химикали, които са използвани при извличането на металите от рудата.

Боклуците от тази индустрия остават за хиляди години напред и унищожават природата - отравят водата и почвата, пресушават реки, разболяват хората..

За съжаление тези химикали са нужни за процеса на отделяне на метала от рудата. Тъжното е, че ценният материал е около 1% от самата руда. Всичко останало, заедно с химикалите, използвани в процеса, бива изхвърляно в хвостохранилището и в близката река. Река, която местните хора използват, за да напояват земите си.

Фирмата, която се бори за концесия и разрешение за златодобив стопанисва медния рудник в Панагюрище - градът с най-много раково болни в цяла България!

 

Местните хора не искат да се копае в района на Трън, без значение какво им се обещава. Хубавото е, че са успели да се преборят за местен референдум, който ще се проведе на 26 март 2017

 

Притеснителното е, че планът е не само за откриване на нови мини и 2 хвостохранилища, но и за отварянето на стара мина, която е затворена преди години поради наличието на уран - тежък, силно токсичен, радиоактивен метал.

 

Всички местни хора са на мнение, че ако се отвори това хвостохранилище, ще бъде погубена цялата екосистема на района - няма да има дивеч, хората ще се разболеят, ще бъде отровена питейната вода...

 Голяма част от рудниците в Трън ще бъдат изкопани върху територии, защитени от Натура 2000.

 

Сдружение "Трън" организира изкачване на връх Стража, към което ще се присъединят и алпинистът Боян Петров, председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов, планинският водач и управител на туроператор "ТРЕКИНГ" ООД Евгений Динчев, председателят на Асоциация на планинските водачи Орлин Чачановски, както и много трънчани и наши приятели.

Ако желате да се насладите на невероятната и все още непокътната природа на Краището и да подкрепите борбата за запазване на това райско кътче, заповядайте на 12 март 2017 г. в центъра на с. Лялинци. Повече информация за прехода, вижте тук.

Ние от Wild Berries ще бъдем там, присъединете се и вие!

Ако искате да се запознаете със случващото се в Трън, изгледайте филма, сниман по случая:

Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци