Марго Хейс се записа в историята на катеренето с изкачването си на La Rambla (9a+)
24.3.2017

На 26 Февруари 2017 г. Марго Хейс влезе в историята с изкачването си на Ла Рамбла в Сируана, Испания. Тя стана първата жена успяла да изкачи потвърдената категория 9a + / 5.15a. Само на 19 години от Боулдър, Колорадо, Марго прекарва седем дни в проектиране на знаменитото 5.15a.

"Аз съм поразена и смирена от подкрепата, кяото получих от катерачната общност, моето семейство и приятели от близо и далеч", споделя Хейс в Instagram. "Никой от нас не постига мечтите си сами, ние го направят заедно, и градим върху тези, които са дошли преди нас. Ние сме една общност, която не само се поддържа един друг, независимо от нашия произход и различия, но и общност, която осъзнава важността на спазването и опазване на нашата планета. Катерачите от Сируана миналия уикенд идват от много нации, и са моментна снимка на това, което светът може да бъде като единност от подкрепа, комуникация и мир."

Успехът й идва само седмица след като печели златен медал на USAC Bouldering Youth Nationals и става 7ма седмица преди това на Bouldering Open Nationals.

Въпреки че има много други жени, които са изкатерили маршрути от същата категория, Ла Рамбла остава единствения с потвърдена категория 9а+ и един от най-трудните маршрути в света. 45 метровата линия е поставена 1994 от Александър Хубер и от години привлича най-добрите катерачи. Днес марсшрутът има 16 изкачвания сред които на Крис Шарма, Адам Ондра, Алекс Мегос, Мати Хонг и 11 други. 

Няма съмнение, че постижението на Хейс ще остане като едно от най-значимите в историята на катеренето. Джон Кардуел пише за изкачването на Марго “Това представлява много повече от просто категория, то е показно за всички жени и катерачи, че ако са готови да поемат рискове и да се стремят към целите си въпреки въображаеми граници, ще могат да стигнат много по-далече от колкото си мислят”

Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци