Скимборд - да избягаме от скуката на плажа
24.08.2012

Следната статия е за всички вас, които умирате от скука, събирайки слънчевите лъчи на хавлията на плажа.

Представяме ви Skimboard-a = skim (в превод от английски плъзгам (се) по повърхността на) + добрепознатия ви board ( знаете си :)).

Името само говори за себе си, а в следващите няколко реда ще се пързаляме по повърхността на водата и ще разберем малко повече за този доста забавен спорт.

Скимбордингът поставя своето начало през 20-те години на миналия век в Калифорния (Лагуна Бийч) като забавления за местните спасители, които се пързаляли по брега с парчета шперплат. По-голяма популярност получава сред младежите в Калифорния през 60-те и 70-те години.
През 60-та година имало група карачи от Виктория Бийч. Те карали бордове, които били заоблени от двете страни, но едната била с по-голям радиус. Наричали ги “double enders”. По това време започва и преминаването на границата на скимборда от плажа към вълните.
В края на 70-те год. двама от водещите скимбордисти по това време -  Текс Хейнс и Питър Прието направили компания за производство на скимбордове с името „ Victoria Skimboards” – името е в чест на плажа, на който обожавали да се събират и да карат.
Тогава те почнали да правят и първите състезания по скимборд.
Victoria Skimboards поставя началото на един дълъг процес за спечелване на последователи за този малък, но изключително забавен спорт.

Всеки има своя собствена версия за това коя е най-подходящата вълна. Като цяло основното е да се разбива максимално близо до брега, другото е въпрос на стил и гледна точка. Едни от най-яките вълни са тези на Лагуна Бийч и Cabo San Lucas, Мексико. Други перфектни места са плажовете на Santa Cruz, Калифорния, Dewey Beach, Делуеър, и цяла Флорида

Техниката на скимборда се базира на принципа на глисирането, т.е. при достигането на необходимата скорост под дъската се образува воден клин, по който скимборда се плъзга.Това което отличава скимбордингът от другите видове сърфинг е ,че скимбордистът хваща вълната от брега посредством бягане. Пуска дъската под краката си, върху разлива на вълната,и се плъзга по водата и мокрия пясък.

Най-общо има три типа сърфиране със скимборда:
1. Пясъчен скимбординг (sand skimboarding), където плъзгането се осъществява върху много тънък слой вода и мокър пясък.

2. Сърфиране по вълни (wave skimboarding или wave riding)- този вид каране се доближава до хавайският сърф, като могат да се правят и различни трикове.


3. Сърфиране по уреди (freestyle skimboarding)


Aбе каквото и да си говорим ским борда е идеално забавление за плажа. :)

Ние също включихме скима в нашите уъркшопове това лято и се оказа, че на много момичета им хареса и се справиха завидно добре.

Галерия:
    
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци