Възстановяване при спортни травми част I
29.08.2012

Според  специфичните си особености всеки спорт крие рискове от различен тип заболявания и травми. За щастие, в повечето случаи те се лекуват и дори да имате проблем, тoва съвсем не значи, че трябва завинаги да спрете да спортувате. Напротив, с правилна рехабилитация и превантивни мерки, можете значително да подобрите формата си и да се наслаждавате повече на любимия си спорт.
Въпреки голямото разнообразие по отношение на причини, механизъм на травмата, засегнати тъкани, степен на увреда и функционален дефицит, симптомите често са подобни – болка, подуване, деформация, кървене, нестабилност, слабост, и нарушена подвижност. В комбинация или поотделно, те са причина за частично или пълно ограничаване на способноста за нормално движение и изпълнение на дейностите от ежедневието. Всичко това обикновено е придружено с продължително висене пред лекарски кабинети, срещи със съмнителни специалисти, противоречиви съвети от приятели и познати за възможностите за рехабилитация и други обстоятелства, които напрягат човек физически и емоционално. При спортните травми е важно да се предприемат своевременни и адекватни действия, от които зависи бързото и трайно възтановяване. Правилните реакции изискват конкретни знания и умения, затова искам да ви дам няколко  съвета за основните неща, които трябва да знаете за спортните травми и тяхното лечение и какви мерки може да предприете  в случай, че вие или някой друг се нуждае от помощ.

Спешна долекарска помощ
Много е важно да сте добре запознати с правилата за спешна медицинска помощ. Възползвайте се от всяка възможност да посетите курс (редовно се провеждат в Българския Червен Кръст). Повторенията в случаят са полeзни, за да можете да затвърдите знанията си и да можете да ги прилагате в стресова ситуация.

Направете си застраховка – за спортове практикувани в планината е полезна планинска застарховка, която покрива разходите за услуги на Планинската Спасителна Служба и Спешната медицинска помощ . Добре е да си направите застраховка злополука, особено ако не си плащате здравните осигуровки и се занимавате с екстремен спорт.

Бъдете критични към избора на лечебно заведение и лекуващ лекар/терапевт.  Заради сериозния упадък на българското здравеопазване, човек често става жертва на неадекватно отношение, лекарска грешка, небрежност, липса на желание у здравните специалисти да дават информация и т.н. Това важи и за най-утвърдените лечебни заведения, така че бъдете взискателни към лекуващите ви специалисти и не приемайте всичко като абсолютна истина. Разчитайте повече на собствените си знания и връзки, за да намерите качествена помощ. В България има много утвърдени ортопеди, специализиращи с различни случаи, например ако сте преживяли колянна травма, най-логично е да се обърнете към ортопед специализиращ в областа. За съжаление, понякога и най-добрите грешат, затова второ мнение е винаги от полза. Ако сте решили да се лекувате с алтернативни методи като китайски масажи, йога терапия, рей-ки, акупунктура и много други, добре е първо да имате точна медицинска диагноза. Много грешки и усложнения стават заради липса на познания, сред ‘’алтернативните терапевти’’ в области като анатомия, физиология, биомеханика и т.н., затова  е добре да се уверите,че лекуващите ви  терапевти са наясно със състоянието ви и рисковите фактори при лечението му.

Тъй като обичайна практика сред българските лекари е да не дават много обяснения, много хора си тръгват от лекарския кабинет озадачени от поставената им диагноза, която често е написана с неразбираем почерк върху хвърчащо листче. Това обикновено е причина на объркване, притеснения и незнание за възможностите за рехабилитация. Затова е от полза, всеки да притежава поне базови познания за най-честите травми в избраният спорт и средствата за възстановяването им.

Рехабилитацията на спортни травми обикновено е работа на екип от лекар, ортопед и физиотерапевт/ кинезитерапевт, понякога невролог или хирург. Всички те са еднакво значими, но в България, по неясни причини,  тези здравни специалисти по-често се конкурират, отколкото работят в екип и  това усложнява провеждането на комплексна и ефективна рахабилитация. Заради това пациента трябва да ги посещава поотделно и по собствена инициатива. За да можете да общувате равностойно с лекуващите ви специалисти, четете и се информирайте подробно за проблема си и средствата за възтановяването му. Научете здравните си права, за да не разчитате на благоволението на друг да ви информира за тях.
Най-често използваните термини за определяне на тъканната увреда или хроничен патологичен процес са:
•    Фрактура – счупване на кост (най-често след травматичен инцидент), лекуват се чрез имобилизация или операция и в двата случая е необходима физиотерапия
•     Руптура – разкъсване на тъкани (връзки, сухожилия и др.)
-    частична - разкъсване на значителна част от тъканта със симптоми на болка и частична дисфункция
-    микроруптура – разкъсване на минимална част от тъканите, предизвиква болка, но при обезболяване фунцията е нормална
•    Луксация или дислокация– разместване на ставните повърхности (излизане на ставата), при което настъпват сериозни увреди на структурите в и около ставата – мускули, връзки, ставни хрущяли и др.
-    сублуксацията е частична дислокация с по-лека симптоматика
•    Сухожилни увреди – освен руптури при сухожилията най-честите увреди са:
-    теносиновит – възпаление на мембраната покриваща сухожилията
-    тендинит – възпаление на самото сухожилие
-    тендиноза – дегенерация на сухожилието следствие на повтарящ се микротравматизъм
•    Ставни увреди – артроза, синовит (възпаление на ставнат мембрана), хемартроза (кръв в ставата)
•    Бурсит (възпаление на околоставната бурса, чиято функция е да поема триенето между сухожилието и коста)
•    Контузия (отток от директен удар (синина, натъртване)
•    Репетиторен микротравматизъм, хронично претоварване или увеличено механично триене на дадена мускуло-сухожилна структура причиняващ възпаление

Всяко от тези състояния изисква рехабилитация насочена към възтановяване на засегнатите тъкани, намалявне на болката и възпалението и взимане на адекватни превантивни мерки срещу повторни инциденти.
Основните мерки, които можете да предприемете в първите 24-72ч. след травмата, могат лесно да се обобщят чрез правилото P.R.I.C.E.R:
Protection (Защита) – трябва да обезопасите пострадалия, с цел превенция на повторна травма. Ако става въпрос за конкретна става, можете да я предпазите чрез ортеза, ластичен бинт, кинезио тейп и др.
Rest (Покой) - Честа грешка сред спортистите е да продължат да играят, въпреки наличието на травма и това много пъти води до усложнения и влошаване на състоянието им. Ако изпитвате болка, наранената част започне на оттича, посинява или причинява слабост, изтръпване или нестабилност, не се правете на герои и задължително преустановете заниманията. Ако човек е претърпял гръбначна или черепна травма пълното обездвижване  е изключително важно.
-   Ice (Лед) – Ледът има обезболяващ ефект, намалява оттока и възпалението и е основно терапевтично средство в първите 24ч. след травмата. За да не си докарате измръзване не допирайте леда директно, а изполвайте хавлиена кърпа.
-   Compression (натиск) – Някои травми, особено такива включващи открити наранявания и кървене изискват стягаща превъзка, с цел обездвижване и намаляване на кървенето и оттока.  Това може да стане чрез бинт, ортеза или подръчни материали.
-   Elevation (повдигане) – Поставянето в повдигнато положение подпомага спаднето на оттока и изчистването на отпадните продукти от наранените тъкани.
  Referral ( Лекарска помощ)  - Трябва да потърсите лекарска помощ ако:
Травмата е причина за силна болка, слабост, отток, деформация, нестабилност, липса на чувствителност, невъзможност за движение или натоварване на засегнатата част.

Очаквайте втората част на темата за рехабилитацията.

Текст: Елена Кемилева

Ако имате въпроси или бихте искали да се посъветвате за нещо отностно вашата рехабилитация, може да пишете на ekemileva@yahoo.com

Галерия:
 
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци