Да се раздвижим в офиса!
03.05.2017

Хей, хей, от колко време седиш седнал?

Всички сме слушали колко пагубно може да бъде седенето за телата ни, но правим ли нещо по въпроса? Повечето от нас спортуваме малко или много и през седмицата и уикенда и това е супер! Но на тези, които работим на бюро ни се събират 8-10 часа в седнало положение. А колко още часове се прекарват в същата позиция, когато се приберем? Поне два, нали? :)

Продължителното седене на бюро може да допринесе за затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, диабет и други не много приятни състояния. Също така причинява мускулна пасивност, която влошава здравето и дори редовното спортуване не е достатъчно, за да поправи вредите.

Звучи страшно, но решението е доста лесно...и забавно :)

Препоръчително е да ставаме да се поразходим и пораздвижим за около 5 минути на всеки 45 минути. Свиването на мускулите стимулира процеси, свързани с разграждането на мазнините и захарите. Когато хората седят, мускулите не се свиват и тези процеси спират.

Как да си помогнем ли?

Първото нещо, което може да направим е да заменим стола с топка! Лесно, цветно и забавно! Ако не искате цял ден да подскачате на топката, може да сядате на нея за по час по няколко пъти на ден. Седенето на топка подобрява стабилността и баланса на тялото, защото за да се задържим на нея коремните мускули работят непрестанно! По-силните коремни мускули предпазват долната част на гърба и осигуряват по-добра стойка на тялото. Ако имате болки в гърба, препоръчваме седенето на топка. Гарантираме, че след около седмица- две болките изчезват!

Освен това може да си правете паузи за кратки физзарядки! Още по-забавно е когато няколко колеги се обедините в идеята да сте по-здрави! В нашия офис се уговаряме и на час- час и половина се събираме, за да клякаме и да се разтягаме заедно. Освен, че е полезно е и много смешно! А смехът бори офисните проблеми и лошото настроение! 

Направете 10 клякания, малко коремни преси на стола, лицеви опори на бюрото, използвайте стълбите, за да раздвижите пръстите на кракатa и да събудите прасците си и каквото още ви хрумне! Просто трябва да се пораздвижите! :)

 

Ако всеки ден правим подобни простички и лесни упражнения ще сме здрави, по-бодри, по-щастливи и със сигурност ще изглеждаме по-добре! А и така ще подобрим цялостната физическа подготовка на тялото си, която ще намали риска от травми, докато сме навън и практикуваме любимите си спортове! 

Ето едно забавно клипче, което ще ви даде още идеи:

 

Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци