Когато нищо не може да пречупи волята – Бетъни Хамилтън.
05.09.2012

Септември е. Същинският сезон на екстремните водни спортове започва сега. В разгара на лятото казахме няколко думи за горещото мимиче на хавайския сърф – Алана Бланчард, споменахме и за нейната най-добра приятелка Бетъни Хамилтън. Сега е неин ред.

За Бетъни може да се говори много. Нейният живот е в сюжета на книга, документален филм и кино продукция, имала е стотици медийни изяви, била е гост дори и на Опра. Това е сериозна равносметка за родената на 8 февруари 1990 г. Бетъни - едно 22 годишно момиче. Как високата 180 см блондинка от Хаваи плени сърцата на толкова много хора по света? Не е само заради хубавата ѝ усмивка. Да започнем от спортните ѝ постижения: ммм... те са много, достатъчно, за да я наредят сред най-добрите сърфистки в света. Тази спортна кариера определено ѝ носи слава, но нейната личност е това, на което хората се възхищават.

Историята на Бетани Хамилтън е вдъхновяваща като хубав роман. В статията за Алана Бланчард споменахме за случката на 31 октомври 2003 г., когато Алана, баща ѝ, брат ѝ и Бетъни влизат във водата за сутришен сърфинг на северния бряг на Кауаи. Точно на този ден се случва големият обрат в живота на 13 годишната тогава Хамилтън. Една 3-4 метрова тигрова акула буквално отхапва до рамото нейната отпусната във водата ръка. Бащата на приятелката ѝ Алана ѝ оказва първа помощ, докато постъпи в местната болница с огромна кръвозагуба. И така започва развръзката на една книга и 2 филма. 26 дни по късно, вече с една ръка, тя пак е във водата и стартира отново спортната си кариера, за да бъде един ден професионален сърфист.

Въпреки всичките състезания, тя е истински soul surfer , каквото е и основното заглавие на книгата  Soul Surfer: A True Story of Faith, Family, and Fighting to Get Back on the Board написана от Бетъни Хамилтън, както и на документалния филм и последвалата  продукция от 2011 - Soul Surfer. Бетъни очевидно се справя повече от добре в живота, въпреки преживяното. Тя е щастлива, правйки това което обича, но най-голямото ѝ постижение не са състезанията и медийната популярност, а е надеждата и силата, която дава на хората, преживели физическа травма. Нейното естествено поведение показва, че тя не е феномен, а обикновено момиче, което не търси оправдания, които да я спират да покаже пълния си потенциал.

Формалният образ на приноса на Бетъни към обществото е представен от редица организации и фондации,  в които тя членува, на някои от които е съосновател. Това са организации като Friends of Bethany; World Vision; Walking on Water; beating the Odds; Christina Surfers; The Foundation for a Better Life; Women’s Sport Foundation.

Най-скорошното постижение на Хамилтън е поканата ѝ да участва в Rip Curl Cup в Паданг Паданг, Индонезия. Това я прави първата жена, изявила се в това състезание в историята. Също така, на 6-ти август лично тя проведе курс по сърф на сираци и деца в неравностойно положение от Бали. Тя се надява, че е помогнала на тези деца да видят перспектива в карането на сърф и да продължат да го правят в бъдеще. В крайна сметка Бетъни Хамилтън разцепи тубите в Индонезия и даде лъч светлина на децата сираци, ето това е тя – Bethany Hamilton saves the day!

Галерия:
     
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци