Възстановяване при спортни травми част II
12.09.2012

Рехабилитация

Рехабилитацията е възтановяване на физическата форма и функция. И тук е мястото да изясня нещо много важно, което е причина за редица проблеми. В България повечето лекари и ортопеди нямат ни най-малка представа от спорт и обикновено решават да се презастраховат като препоръчват пълно преустановяване на физическа активност и изпращат пострадалия вкъщи с обездвижваща ортеза и  рецепта за противовъзпалителни и обезболяващи средства. Това което много хора не знаят е, че възстановяването на засегнатите тъкани протича в няколко фази известни като: максимално протективна (остър период), умерено-протективна (подостър) и минимално  протективна фаза (хроничен).  Всеки етап изисва различен подход и терапевтични срества, като ролята на лекаря е ограничена с това да  се овладеят симптомите в острия период. За по-ефективна рехабилитация лечението трябва да започне веднага след травмата като се съчетават физиотерапия/ кинезитерапия и  противовъзпалителни и обезболяващи средства. Понякога се налага операция, така че рехабилитацията може да бъде пред- или следоперативна и изисква екип от: лекар, физиотерапевт/кинезитерапевт , понякога диетолог, психолог или друг здравен специалист. Целта на физотерапията/кинезитерапията е да възтанови нормалната функция чрез намаляване на болката, подобряване на силата, издръжливоста, координацията, баланса, подвижноста, така че да се постигне пълно структурно и функционално възтановяване. Без адекватна рехабилитация възтановяването е частично и  често се стига до усложнения и повторни травми. Класически пример са случаите на ставни луксации или дислокации, например ‘извадено рамо’, при които в резултат на травмата връзките стабилизиращи ставата са преразтегнати и създават нестабилност. Без рехабилитация фокусирана върху заздравяване на мускулатурата и стабилизиране на ставата, често се стига до повторни луксации. Друга често срещана грешка е това да не се предписва физиотерапия след дълъг период на обездвижване.

Ако сте претърпяли травма:
•    Правилната диагноза е от изключителна важност – за диагностика на различните спортни травми се използват различни ортопедични и физиотерапевтични функционални тестове и методи за образна диагностика ( Рентген, ЯМР, Скенер и т.н.). Обърнете се към добър ортопед или лекар по спортна медицина.
•    Консултирайте се с физиотерапевт/ кинезитерапевт за рехабилитация и превенция на други травми

Ако сте решили да се лекувате сами:
•    Четете за методите и средсвата за лечение и превенция
•    Тренирайте качества като сила, издръжливост, координация, баланс
•    Използвайте стабилизираща ортеза или кинезиотейп за намаляване на натоварването върху слабите тъкани и превенция на възпаления и травми;
•    Използвайте противозъзпалителни и обезболяващи средсва (от типа на нестероидни противовъзпалителни средства – Арника, Ибупрофен, Милгамма). Ако ви предпишат стероидни препарати, имайте предвид, че имат сериозни странични ефекти и обикновено се прилагат, когато всички други възможности за лечение са изчерпани.

Текст: Елена Кемилева

Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци