OSMC за изкуството и графитите
15.11.2017

“OSMClan” са екип от 8 артисти от една от най-големите и известни български организации за графити. Те обикалят и творят из цял свят вече 9 години. Вижте какво сподели с нас едно от момчетата, основатели на крюто.

1.Здравей, разкажи ни малко повече за вас, как започна всичко?

 Здравейте, Всичко започна в квартала – Левски-Г (shout out за всички наши хора от там). Няколко приятели, които вече драскахме от известно време, решихме да си направим „крю“ и да рисуваме заедно. Така вече 9 години, 8 човека пръснати из Европа рисуваме графити винаги когато можем. Това изкуство ни обединява в едно цяло като екип и ни кара да се забавляваме винаги когато го правим.    

2.Колко човека сте и как се събрахте? Какво ви държи вече толкова години заедно?

Ами започнахме 4, вече официално сме 8. Но има още 2 чужденци и няколко човека които също много рисуват нашето имe OSM и ни подкрепят неотлъчно. Нещото което не само ни държи, но и ни кара да се разширяваме и обединяваме с други хора и организации е любовта ни и отдадеността към това което правим, а именно графитите и развитието на суб-културите свързани с тях.  

3.Разкажи ни малко повече за графитите.

Графитите са много древно изкуство. Думата идва от „Графитос“, което на др.гръцки означава да извълбаещ нещо на стената. Но рисуването по стени и предмети, датира още от праисторията и първите хора. Ние сме само модерното продължение на това изкуство, просто използваме спрея като инструмент. Съвременните графити, каквито ги знаеме днес датират от 80-те години на 20 век., когато в Ню Йорк се появяват улични банди, които са маркирали тероториите си с „тагове“ (надписи и имена), които постепенно прерастнали в парчета (пълноцветни букви) в различни стилове и украски. В последствие се добавят и характери (човечета, животни и т.н.). Рисува ли са навсякъде, но много често са можели да бъдат забелязвани по влакове и метра.    

4.Какво искате да кажете на хората с това, което творите?

Искаме да кажеме на хората, че човешкото съзнание няма граници и с помоща на флакона може да рисувате всичко, навсякъде. Ние не се ограничаваме в стилове и цветове, правим това което ни харесва и се радваме че има много хора, които го оценяват. 

5.Много хора не разбират графитите като творби, защо мислиш е така?

Смятам че това е така, защото графитите са още младо течение в модерното изкуство и голяма част от застряващото и управляващо обществото все още го асоциират с вандализъм и националистически и политически лозунги. Надявам се че нещата които правим като работилници, събития и лекции ще покажат истинското лице на графитите и то ще бъде още по щироко приемано и използвано. 

6.Кога графитите се превръщат в изкуство?

Те винаги са били изкуство. Всяка рисунка е изкуство, зависи под какъв ъгъл я погледнеш. Рисунките на децата, големият черен квадрат в някоя галерия, графита на съседният блок до вас, всичко това е изкуство. Спрея е инструмента, стената е платното. Просто някои са по-сполучливи от други и носят конкретен смисъл и посляния.   

7.Какви различни стилове има?

Има няколко основни- wildstyle (с много стрелки и плетеници), anti-style (смесица от много стилове), bubble (закръглени форми), throw-ups (прости и бързи букви), charakters (човечета и животни), chinos (мексикански), както и много нови течения като glitch, graphic и т.н. Всеки артист има конкретен стил, всеки рисува по различен начин и това е още по интересното.   

8.С какво друго се занимавате, когато не рисувате?

Когато не рисуваме, правим графични дизайни, снимаме клипове и правим музика, организираме събития и партита, правим си собствени дрехи и аксесоари, пътуваме често и сме заети с множество проекти и фестивали. Може да разгледате нашите неща на www.0511designs.com и 0511clothing.com. Последвайте ни в социалните мрежи и може да следите непрекъснато в какви щуротии сме забъркани.  

9.В събота празнувате 9 тата си годишнина заедно, събирате на едно място всички елемента на стрийт културата - какво да очакваме на партито?

Еми очаквайте много приятели обединени покрай едно изкуство и една идея – графитите и улицата. Очаквайте много музика, готини хора, интерактивни работилници  за малки и големи, състезания с много награди, екстремни изпълнения и накрая концерт с много талантливи изпълнители и DJ-и. С две думи пълен купон! 

10.Кажи нещо на хората, които четат това в момента!

Поздрав на всички замесени, на всички които ще дойдат, на всички които се колебаят, но и те ще дойдат, на всички които ни подкрепят, на всички които ни обичат, на всички които ни харесва, на всички които не ни харесват, на родителите и близките ни, на целия клан, на Левски-Г, на София, Монтана, Кюстендил, Враца, Пловдив, Варна, Добрич и цяла България, Холандия, Белгия и Германия, Европа и целия свят. Да сте живи и здрави и да творите и спортувате по често!

Интервюто взе: Станимира Карадочева - Sunny

Photos: Личен архив

Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци