За планината, лавините и загубените приятели
13.03.2018

Изминаха 6 години от нелепия инцидент, който отне живона на наш добър приятел в Аляска - Ники Додов. Той беше свободна душа, отдадена на планината, където и остана.

Поклон пред светлата му памет...

Днес искаме да ви запознаем с неговите родители - Наталия и Шошо - невероятно добри хора, които създават и Nickolay Dodov Foundation - която има за цел да информира и обучава хората за условията в планината като организират различни безплатни лекции по лавинна безопастност, провеждат събития и семинари, както и правят няколко образователни видеа.

Докато още живее в България Александър се запалва по зимните спортове – дълги години e инструктор на Витоша, Боровец и Банско, а освен всичко това успява да намери време за алпинизъм и ски рали. Обиколил е спортните школи на Славия и ЦСКА, а към Кремиковци работи като професионално платен планинар. Той е един от първите, които прокарват сноуборда в България и дори е от хората, които помагат за създаването на Сноуборд федерация в нашата страна. Шошо успява да предаде страстта към планината на своето семейство – Нани и малкия Ники. Заедно, със старото трабантче обикалят всички възможни точки на България, където може да се кара и изживяват страхотни мигове. Самите те споделят, че са „като един отбор“ – винаги заедно. Синът им Ники попива от опита на баща си и за кратко време става много добър с дъската и твърдите автомати. Той участва в почти всички бордъркрос състезания.
Напускането на родината
След тежката инфлация през 1997 г. Шошо и семейството му решават да напуснат България. Те заминават за Америка и се установяват в Bear Valley – малко планинско градче, където зимата буквално не си отива и сняг има до юни месец. Като хора отдадени на зимните спортове, те се влюбват в прекрасното местенце, което е с малко население и е доста спокойно, а най-големият плюс е, че снегът се трупа за отрицателно време. За една нощ, споделя Нани, се събира сняг колкото един „човешки ръст“. Какво по-хубаво от това, бихме казали ние.

Докато още живее в България, Александър (бащата на Ник) се запалва по зимните спортове и е дълги години инструктор на Витоша, Боровец и Банско. Той е един от първите, които прокарват сноуборда в България и дори е от хората, които помагат за създаването на Сноуборд федерация (да имало е и такова нещо) в нашата страна. Шошо, Нани и малкия Ники обикалят всички точки на България, където може да се кара с малкото си трабантче. Още тогава Ники се запалва по сноуборда.

През 1997 г. Шошо и семейството му решават да напуснат България и заминават за Америка като се установяват в Bear Valley – малко планинско градче, където зимата буквално не си отива и сняг има до юни. Чувстват се като в рая на земята!

Младото семейство отваря бояджийско студио, с което да се изхранват. Ники, освен че помага на татко си, бързо намира приятели в снежното градче, които също се включват в работата. Нани пък им готви. Тримата обикват все повече планинския град. Ники решава да спре със състезанията, тъй като усеща, че това не му носи свободата, която той търси, маха твърдите автомати, слага меките и открива powder-a, който го привлича страшно много. Заедно със своите приятели започват да карат фрийрайд.

Майка му също се запалва по извънпистовото каране, но в началото се пуска само под лифтовете.

След трагичния инцидент на 13.03.2012 г. в Аляска се установяват много неточности около инцидента и Нани и Шошо започват свое разследване и се опитват да намерят причините, довели до смъртта на техния син. 

Нередностите, които откриват се опитват да разпространят и по този начин да предпазят много други, които също биха тръгнали по пътя на Ники. Работят със сенатора на Калифорния, с National Forest (федерална инстанция), Националния център за лавинна безопасност за цяла Америка и всякакви други лавинни центрове, и се опитват да променят положението. Разбира се получават много подкрепа от приятели и непознати. И макар всичко това да не е лесно Нани и Шошо не се отказват и продължават напред. Резултатът не закъснява и след като минават през цялата бюрокрация и документи успяват да отварят Nickolay Dodov Foundation през есента на 2013 г. Освен те двамата, в оснавата й стои и John Jackson – добър приятел на Ники.

Тяхното послание, както и нашето е: Уважавайте планината, информирайте се за условията, не подценявайте обстоятелствата. Каране и сняг ще има, важното е и вас да ви има!

Know before you go and stay safe! Enjoy the ride!
Photo by: Александър Атанасов

RIP Nicky

Forever in our hearts

Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци