WIND2WIN: Eдин забавен сърф мармалад и почистване на плаж Приморско
20.06.2018

Морските уикенди обикновено ги свързваме с ослепително ярко слънце, бистра солена вода, много танци и чисти пясъци. Наскоро към тази безотказна формула добавихме сърф дъски и усмихната задружна тайфа, с която почистихме Северния плаж на Приморско от пластмасови отпадъци. Чувството да допринесеш към опазването на любимото синьо от коварните боклуци е неповторимо, особено когато наоколо са страхотните ентусиасти от сърф училище „Акаша“ и Surfrider Foundation

Wind2Win

Снимка: Akasha Surf School

Неотдавана ви разказахме за проекта WIND2WIN, чиято кауза е да привлече вниманието на обществеността върху изхвърлянето на полимерни отпадъци в Черно море. WIND2WIN е хрумка на българските уиндсърф атлети Илияна Стоилова и Йоан Колев (симпатягите от сърф училище „Акаша“), които през септември 2018 ще направят опит за скоростно изминаване с уиндсърф на 300 км. по протежението на Черно море, между с. Дуранкулак и с. Резово.

Първата фаза на проекта беше да се съберем на сърф училището за един пълноценен „Сърф мармалад“. Отбелязахме Международния ден на сърфа със сутрешно почистване на плажа, от където събрахме 40 чувала боклук, равняващи се на приблизително 400 кг.

Wind2Win

Снимка: Akasha Surf School

Забелязахме хилядите мини парченца, които се бяха оплели в изхвърлените от морето водорасли. Това още веднъж затвърди тезата, че в прекрасното ни море плуват безброй боклуци. За щастие от сърф училището се бяха подготвили с няколко гребла, с които „изметохме“ неприятните купчини. Открихме и доста заровени в дюните пластмасови „съкровища“, някои от които се бяха упорито сраснали с корените на растенията.

Wind2Win

Снимка: Akasha Surf School

Съботният следобед пък включваше различни по вид и форма сърф дъски. Благодарение на страхотните ни домакини, успяхме да се позабавляваме със скимборд, гигантски SUP, индивидуалните SUP дъски, уиндсърф и др.

Wind2Win

Giant SUP board-a е доста труден за управляване, особено когато върху него са се накачили 6 дезориентирани момичета и един Благо, който се опитва да опази кораба майка. :) Снимка: Akasha Surf School

Денят мина бързо във водата, а по залез слънце събрахме чувалите и ги отнесохме до депото, от където Общината трябваше да ги извози.

Wind2Win

Снимка: Akasha Surf School

Черешката на уикенда определено беше неделната SUP Yoga с инструктор Лана Петкова. Благодарим на всички за невероятното преживяване, както и на Полина Илиева за страхотните снимки! Нямаме търпение да се върнем! :) 

Wind2Win

Снимка: Polina Ivanova Photography

Прочети още за:

WIND2WIN: силата на уиндсърфа срещу замърсяването на Черно море 

Илияна Стоилова - за уиндсърфа, морето и "вечното лято" в душата й

Галерия:
    
лонгборд уроци