За Grime-a, културата и крюто
27.06.2018

WB: Здравей, разкажи ни малко повече за теб и вашето Крю!
Весо /GRIME BG/: Йо! First things first, мерсаж за готиното интро и big Up за Wild-berries колектива! 

Казвам се Весо и съм от GrimeBG - крюто, което от сега нататък се очертава като обичайният заподозрян във връзка със strictly грайм ивентите на родна почва. Мисля, че вече загатнахме на какво сме способни, водейки в рамките на само 4 месеца за първи път в България някои от големите имена (нови и стари) на grime сцената - Jamakabi, Realz, Frisco, Shorty, DJ Maximum и DJ Sir Corey.

Що се отнася до нас като крю (с риск да се повторя, понеже дадох наскоро подобен отговор някъде), всичко се случи много естествено и непринудено - случайна среща на точните хора в точния момент. Владко (Alcoholiday), Мойс, Ванката и аз джиткаме зад кулисите, докато Chibook, Jahmmy Youth, DJ FNKZ и DJ Bashment налагат на сцената стандарта за бг грайм. Присъствието на артисти в нашата формация е есенциялно, имайки предвид целта ни - не просто да правим ивенти, а да създадем grime сцена отвъд границите на така наречения ъндъдрграунд.   

WB: Как се запали по тази музика?
В: Хм, ако трябва да посоча конкретна случка от таймлайна си, мисля че е на едно домашно парти, където чух за първи за път Klashnekoff-Murda. До този момент слушах предимно oldskool американски хип-хоп (Gang Starr, D.I.T.C., Group Home, Mobb Deep, Showbiz and AG  и т.н. и т.н.), а също така DnB и Jungle.

Klashnekoff веднага привлече вниманието ми със сленга и акцента си. Започнах да се ровя в Youtube и SoulSeek в търсене на британски хип-хоп, като в процеса се натъкнах и на грайм и…jheeeeez…не ми се вярваше как така съществува такъв зверски стил, пък аз да съм бил в неведение до сега (става дума за периода 2002-2003 - зараждането на грайма, когато качването в нета тепърва навлизаше).  

WB:Какво всъщност е Grime?
В: Широко разпространено е погрешното твърдение/разбиране, че граймът е хип-хоп поджанр. Корените на хип-хопа могат да се проследят назад към жанрове като Funk, Soul, Jazz, Disco и др.

Граймът се отличава най-вече с бързото си темпо (140bpm), което съответно предразполага към къси и резки мс-върсове на двойно време. Този стил си е хибрид от нов вид, изцяло повлиян от жанрове като: Garage, 2Step, Dancehall, Jungle, DnB, Dubstep, House, Reggae и Dub.

В ранните си години самият Wiley, считан за Godfather на грайма, е бил член на Pay As U Go Cartel - много сериозно Garage крю от края на 90-те в Лондон.  

WB: Кои са първите изпълнители, които започват с този стил? 
B: Първите изпълнители в жанра не са един и двама. Повечето грайм пионери всъщност правят транзишън от DnB/Jungle сцената, където темпото е още по-високо. Този преход минава под съпровода на пиратските радио сетове по онова време, в чиито DnB/Jungle/Garage/Massive сетове започват да се прокрадват първите наченки на грайм ридими. В тази връзка списъка с пионери в жанра заслужено следва да оглавява DJ Slimzee (Rinse FM); сред МС-тата задължително трябва да бъдат споменати имена като So Solid Crew, Wiley, Pay As U Go, D Double E (N.A.S.T.Y. Crew), Prezident T (Meridian Crew), Big H, JME, Dizzee Rascal, Flowdan, Godz Gift, Jamakabi, Crazy Titch, Jammer, Footsie, Kano, Killa P, Stormin (aka Teddy Bruckshot R.I.P)…списъка е доста по-дълаг, но голям брой от присъстващите в него (а дори и сред изброените до тук) вече не са активни по ред причини… free Titch…и тук само да вметна, че всеобщият любимец - Skepta, не е сред най-първата вълна грайм МСта— по това време е бил DJ, но не след дълго се зарибява покрай брат си (JME).

WB:  От кога граймът е популярен в България?
B: Това зависи от дефиницията на думата популярен..не малко хора в бг знаят за грайм от както си го има, че даже и първите опити за български грайм датират горе-долу от тогава (Big Up Васето, original showerman). Като оставим това на страна, мисля че граймът все още е в процес на популяризиране по наще ширини.

WB: Май месец доведохте полувината Boy Better Know crew начело с Frisco и се получи мега як концерт. Какви са впечатленията на Frisco от България? Кой е следващият гост? 
B: Даа, партито беше болница! Евала на всички които дойдоха и особено на онези, които не знаеха точно за какво става дума.

Frisco се изкефи на макс, енергията на публиката определно надмина очакванията му, така че нищо чудно да ни посети пак скоро време.

Що се отнася до следващия ни гост, още е твърде рано да го издаваме, тъй като партито е планирано за октомври. Който следи внимателно страницата на GrimeBG във Фейсбук ще има възможност да познае по материалите, които спеделяме.

GrimeBG ще се грижи за озвучаването и на двудневния Skate Open в Бургас през август, организиран от Amnesia Skateshop. За целта ще присъстват, както добре познати артисти от родната сцена, така и водещи имена от лондонския лейбъл Rhythm Rollers. 

WB: Дай як плейлист за слушане!
B: Слушам стриктно UK - най-вече нови релиизи на албуми, без да се ограничавам само с грайм:

President T - Stranger Returns, Nines - Crop Circles, DJ Big Ryde Presents Game Changers CD 1+2, Wiley - Godfather 1+2, Roadside G’s - Roadman Music, Skengdo & A.M. - 2 Bunny The Mixtape,

Frisco - Back To The Lab Vol.5, Devilman - Wunsen EP, Skrapz - Different Cloth..а тия дни си правих и малко blast from the past с едно от първите EP-та на Giggs - Hollowman meetz Blade. 

WB: Какво ви инспирира? 
B: Граймът е основната ни двигателна сила и съответно винаги ни се е искало да чуем и видим любимите си артисти на домашен терен. Освен това виждаме потенциала за грайм сцена в България, виждаме как се кефат хората на ивентите ни и всеки вика ‘дай още’. Лека полека ще доведем всички топ донове от острова без да се ограничаваме само с грайм стила..keep your eyes and ears peeled! 

WB: Какво ще кажеш на хората, които четат това в момента? 
B: Опичайте си акъла! 

Интервюто взе: Станимира Карадочева - Съни

Галерия:
лонгборд уроци