Girls Surf Camp Limnos
11.07.2018

Понякога хубавите неща се случват без изобщо да ги очакваш и трябва да си готов да се впуснеш в тях с главата напред. В този случай "с главата напред" се оказа по-буквално, от колкото можете да си представите.
„Искате ли да се включите в организирания от нас сърф лагер за момичета през месец юни“….. Това бяха думите, с които започна тази история, превърнала се в незабравима седмица в „пералнята“ на сините вълни и под ярките лъчи на гръцкото слънце. Последва кратка организация от наша страна, една статия и не след дълго 20 български момичета вече си говореха за фериботи и коли, организирайки заминаването си за Girls Surf Camp на остров Лимнос.

снимка: Манол Чалаков

Предложението дойде от Surf Club Keros (SCK) - едно от първите сърф училища на остров Лимнос, Гърция. Училището отваря врати преди повече от 10 години и смело бих могла да кажа, че предлага едни от най-добрите условия за учене на сърф, под всичките му форми. Освен самата сърф станция, SCK имат изградена и невероятна база – като се започне от палатките, в които спахме и приключим с винаги усмихнатия и изключително любезен екип, който ни посрещна и се грижеше за нас през целия ни престой. Пишейки думата палатки ми е трудно да не се засмея, защото това си бяха най-луксозните къмпинг условия, в които някога съм спала. Оставям на вас сами да се убедите. Тук можете да прочетете повече за самата база и летните им предложения.

И така…..ТРЪГНАХМЕ…….

Пристигнахме по залез слънце и веднага усетихме онова спокойствие и лекота във въздуха, което няма как да опишем. Веднъж стъпил тук всеки ще го почувства. Очакваха ни още 30 минути каране през все още зелените пейзажи на острова, които трудно бихте видели през горещите летни месеци, когато Лимнос пожълтява.

снимка: Паолина Иванова

След близо 10 часа път и доста уморени най-накрая акостирахме в базата на SCK. Пътуването от София до острова отнема около 4 часа каране и още 4 часа пътуване с ферибот. Можете да минете през КПП Кулата или КПП Илинден. От там поемате посока Кавала, от където тръгва и фериботът за Мирина (пристанището на Лимнос) – разписанието му и актуална информация за него. 

снимка: Паолина Иванова

Пристигнахме към 21:00 часа, настанихме се и вечеряхме, след което аз лично се отправих към така жадуваното от няколко часа легло. Затварям очи и си представям предстоящата седмица – нови запознанства, емоции, морето, което така силно обичам, вълните и със сигурност нещо неочаквано и интересно. Неусетно заспивам, а сънят беше по-сладък от всякога….но май винаги е така, когато си уморен. На следващата сутрин ставам последна и естествено съм изпуснала йогата. Отправям се към ресторанта с гледка към морето и още сънена си взимам кафе. Закуската е невероятна – има от всичко. Тук лесно би могъл да спазваш хранителен режим, стига да можеш да издържиш на изкушението и да не опиташ от всичко. На мен лично не ми се получи. Същата вечер разбрахме, че храната тук ще е проблем – блок маса с всевъзможни вкусотии на които трудно устояваш. Никак неподходящо за момичета, но дружно се успокоявахме, че през деня изразходваме доста енергия и трябва да възстановяваме. Три пъти ура за готвачите, които ни храниха от вкусно по вкусно. Но да се върнем на това, за което всъщност се бяхме събрали.

снимка: Паолина Иванова

Ден първи от едноседмичната програма започва с кратък брифинг и запознанство с главните замесени лица и естествено - подаръци. Благодарим на PCPclothingQuin Bite, RedBull и TrueRiders shop, благодарение на които бяхме добре облечени и заредени с енергия.

RedBullQuinBite

Благодарим и на  Eau Thermale Avene за предоставените ни слънцезащитни продукти. Ставайки част от тяхната кампания "Skin Protect Ocean Respect" успяхме да допринесем за една важна и за нас кауза, а именно опазването на околната среда. Продуктите на марката са със специално подбрани биоразградими съставки с минимален отпечатък върху морската екосистема.   

avene

снимки: Мирослава Пеловска

Морето е нашата площадка за игра и трябва да го пазим, за до можем да му се радваме по-дълго. Радост се виждаше и по лицата на момичетата, когато за първи път хванаха сърф дъските, опитаха се да се гребат, да намерят своя баланс и да почувстват какво е усещането върху сърфа. За наша радост времето беше с нас още от самото начало и учебната програма се случваше по план.

снимка: Манол Чалаков

Ден първи - тренировки на плажа на Керос, подготвяйки се за следващите няколко дни, които прекарахме в един невероятно красив и отдалечен залив, известен сред местните, заради добрите вълни, които се образуват при хубаво време и подходяща посока на вятъра. Вълни имаше, дори по-големи от колкото ни бяха необходими. Това си беше колкото забавно, толкова и изтощително и аз лично се прибирах в базата налегната от онази сладка физическа умора, когато погледът е зареян в нищото, а усмивката тъпо не слиза от лицето ти.


Madona beach - снимка: Манол Чалаков


Madona beach - снимка: Манол Чалаков


Madona beach - снимка: Манол Чалаков

Програмата зависеше изключително от климатичните условия. Главните ни занимания бяха йога и сърф, но всяко едно от момичетата можеше да се запише допълнително на уроци по кайт или уиндсърф, за които ползваше 50% намаление от редовната цена на училището. Освен всичко това по време на лагера можехме да се включим в допълнителни активности, като tresure hunting game (която спечелихме), специална функционална тренировка, аеро-йога, sup йога, story-telling йога, а последния ден програмата включваше и доста полезна видео-теоретична част. За всяка една от нас имаше предвиден и безплатен масаж. И не на последно място кратка организирана екскурзия до пясъчните дюни в близост до Gomati, където успяхме да пробваме sand board.  


снимка: Манол Чалаков

Лагерът приключи с голямо вечерно BBQ и парти, което продължи до ранните часове на следващия ден, въпреки че няколко часа по-късно трябваше да хващаме ферибота за Кавала. 

Една изпълнена с емоции седмица отлетя, но тя беше само началото. Инициативата Girls Surf Camp на SCK има за цел да привлече повече момичета към сърф спортовете и да отвори за тях вратите на едно ново приключение. По време на 7-те дни, които прекарахме на гръцкия остров всяка една от нас преживя нещо истинско, което ще остане спомен за цял живот. Girls Surf Camp е създаден от сърфисти за сърфисти, или по-скоро бъдещи такива и силно вярвам, че хората стоящи зад тази идея успяха да запалят искрата у нас. Онези хора, които прекараха часове наред, в не чак толкова топлите води на Егейско море, за да ни помагат.


снимка: Манол Чалаков

Невероятната организация и любовта, с които се случи този лагер са причината за успехът му. Благодарим Ви и нямаме търпение отново да се гмурнем с „главата напред“.  

Текст: Северина Митева

 

Понякога хубавите неща се случват без изобщо да ги очакваш и трябва да си готов да се впуснеш в тях с главата напред. В този случай "с главата напред" се оказа по-буквално, от колкото можете да си представите.
„Искате ли да се включите в организирания от нас сърф лагер за момичета през месец юни“….. Това бяха думите, с които започна тази история, превърнала се в незабравима седмица в „пералнята“ на сините вълни и под ярките лъчи на гръцкото слънце. Последва кратка организация от наша страна, една статия и не след дълго 20 български момичета вече си говореха за фериботи и коли, организирайки заминаването си за Girls Surf Camp на остров Лимнос.
Предложението дойде от Surf Club Keros (SCK) - едно от първите сърф училища на остров Лимнос, Гърция. Училището отваря врати преди близо 10 години и смело бих могла да кажа, че предлага едни от най-добрите условия за учене на сърф, под всичките му форми. Освен самата сърф станция, SCK имат изградена и невероятна база – като се започне от палатките, в които спахме и приключим с винаги усмихнатия и изключително любезен екип, който ни посрещна и се грижеше за нас през целия ни престой. Пишейки думата палатки ми е трудно да не се засмея, защото това си бяха най-луксозните къмпинг условия, в които някога съм спала. Оставям на вас сами да се убедите. Тук можете да прочетете повече за SCK и за летните им предложения.
И така…..ТРЪГНАХМЕ…….
Снимки/снимки фери
Пристигнахме по залез слънце и веднага усетихме онова спокойствие и лекота във въздуха, което няма как да опишем. Веднъж стъпил тук всеки ще го почувства. Очакваха ни още 30 минути каране през все още зелените пейзажи на острова, които трудно бихте видели през горещите летни месеци, когато Лимнос пожълтява. След близо 10 часа път и доста уморени най-накрая акостирахме в базата на SCK. Пътуването от София до острова отнема около 4 часа каране и още 4 часа пътуване с ферибот. Можете да минете през КПП Кулата или КПП Илинден. От там поемате посока Кавала, от където тръгва и фериботът за Мирина (пристанището на Лимнос) – разписанието му и актуална информация за него. 
Снимки фери
Пристигнахме към 21:00 часа, настанихме се и вечеряхме, след което аз лично се отправих към така жадуваното от няколко часа легло. Затварям очи и си представям предстоящата седмица – нови запознанства, емоции, морето, което така силно обичам, вълните и със сигурност нещо неочаквано и интересно. Неусетно заспивам, а сънят беше по-сладък от всякога….но май винаги е така, когато си уморен. На следващата сутрин ставам последна и естествено съм изпуснала йогата. Отправям се към ресторанта с гледка към морето и още сънена си взимам кафе. Закуската е невероятна – има от всичко. Тук лесно би могъл да спазваш хранителен режим, стига да можеш да издържиш на изкушението и да не опиташ от всичко. На мен лично не ми се получи. Същата вечер разбрахме, че храната тук ще е проблем – блок маса с всевъзможни вкусотии, на които трудно устояваш. Никак не подходящо за момичета, но дружно се успокоявахме, че през деня изразходваме доста енергия и трябва да възстановяваме. Три пъти ура за готвачите, които ни храниха от вкусно по вкусно. Но да се върнем на това, за което всъщност се бяхме събрали.
Ден първи от едноседмичната програма започва с кратък брифинг и запознанство с главните замесени лица и естествено - подаръци. Благодарим на PCPclothing, Aven, QuinBite и TrueRiders shop, благодарение на които бяхме добре облечени, заредени с енергия и предпазени от слънцето. Изключително щастливи сме, че благодарение на Aven, можем да допринесем за една важна за нас кауза, а именно намаляването на употребата на пластмаса и защитата на околната среда.
Радост се виждаше и по лицата на момичетата, когато за първи път хванаха сърф дъските, опитаха се да се гребат, да намерят своя баланс и да почувстват какво е усещането върху сърфа. За наша радост времето беше с нас още от самото начало и учебната програма се случваше по план. Ден първи - тренировки на плажа на Керос, подготвяйки се за следващите няколко дни, които прекарахме в един невероятно красив и отдалечен залив, известен сред местните, заради добрите вълни, които се образуват при хубаво време и подходяща посока на вятъра.  Вълни имаше, дори по-големи от колкото ни бяха необходими. Това си беше колкото забавно, толкова и изтощително и аз лично се прибирах в базата налегната от онази сладка физическа умора, когато погледът е зареян в нищото, а усмивката тъпо не слиза от лицето ти. 
Програмата зависеше изключително от климатичните условия. Главните ни занимания бяха йога и сърф, но всяко едно от момичетата можеше да се запише допълнително на уроци по кайт или уиндсърф, за които ползваше 50% намаление от редовната цена на училището. Освен всичко това по време на лагера можехме да се включим в допълнителни активности, като специална функционална тренировка, аеро-йога, sup йога, story-telling йога, а последният ден имаше и видео-теоретична част. За всяка една от нас имаше предвиден и безплатен масаж. И не на последно място кратка организирана екскурзия до пясъчните дюни в близост до Gomati, където имахме възможност да покараме sand board.  
Лагерът приключи с голямо вечерно BBQ и парти, което продължи до ранните часове на следващия ден, въпреки че няколко часа по-късно трябваше да хващаме ферибота за Кавала. 
Една изпълнена с емоции седмица отлетя, но тя беше само началото. Инициативата Girls Surf Camp на SCK има за цел да привлече повече момичета към сърф спортовете и да отвори за тях вратите на едно ново приключение. По време на 7-те дни, които прекарахме на гръцкия остров всяка една от нас преживя нещо истинско, което ще остане спомен за цял живот. Girls Surf Camp е създаден от сърфисти за сърфисти, или по-скоро бъдещи такива и силно вярвам, че хората стоящи зад тази идея успяха да запалят искрата у нас. Онези хора, които прекараха часове наред, в не чак толкова топлите води на Егейско море, за да ни помагат. Невероятната организация и любовта, с които се случи този лагер са причината за успехът му. Благодарим Ви и нямаме търпение отново да се гмурнем с „главата напред“.  
Текст: Северина Митева
Галерия:
     
     
     
     
     
  
лонгборд уроци