Задава се Банско Филм Фест`2018 - най-мащабният филмов фестивал за екстремни спортове, планини и приключения в България
16/11/2018

След по-малко от седмица, отново ще се насладим на чистия планински въздух на Пирин и на вече превърналия се във фестивален град Банско, който за поредна година ще е домакин на едно екстремно преживяване - Банско Филм Фест 2018. 
Фестивалът ще предложи на гостите си изключително интересна програма, акцентираща върху катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене, каяк, гмуркане, сърф и др., поднесена по подобаващо разнообразен начин.

18-тото издание на Банско Филм Фест ще ни зарадва с над 100 филма от 30 държави, 10 гост-звезди обвързали живота си с екстремните спортове, 12 изложби, демонстрации, детска програма и разбира се партита. Над 15 мотивационни презентации и workshop-ве ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости.
И тази година организаторите не са забравили и най-малките. За да открият света на екстремните дейности и пътешествията в програмата има специално отделенио пространство - БанскофилмфестKIDS.

Фокусът на програмата тази годишната е обърнат към хората с физически увреждания занимаващи се с екстремни спортове. Поглед върху въпроса ще ни даде Урко Барандиаран (Испания) – пара-катерач, мотивационен лектор, чието гостуване е част панела „Те могат – хората с увреждания и екстремите спортове“. Урко е загубил десния си крак при автомобилна катастрофа. Това обаче не му пречи да живее активно и да се радва на живота. Тъкмо обратното – става все по-силен. Със завидна упоритост си избира все по-трудни цели и днес е сред най-силните пара-катерачи в света. За своите успехи в състезателното катерене през 2014 г. бе удостoен с изключително престижната награда “Arco Rock Legends”!


Урко Барандиаран

Филмовата програма ще ни зарадва със заглавия като „Ama Dablam – The Holy Mountain“ (режисьор Райнхолд Меснер), „THE LORAX PROJECT“, както и носителят на Emmy „Being here“.

С премиера за фестивала е филмът „Ничия земя – експедиция Антарктика“ („No man`s land“), представен от официалния гост Матиас Майер - екстремен скиор и режисьор на екстремни ски-филми

 

ъпътстващата програма включва 10 изложби, семинари и работилници, Survival панел с лекция на д-р Волкер Шофел „Травми по време на катерене“, Планинарска академия, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици”, отбелязване на годишнини от важни събития в българския алпинизъм. 

Овсен силната филмова програма, домакините са ни подготвили и не по-малко интересна Съпътстваща програма включваща още редица изложби, семинари и работилници - Survival панел с лекция на д-р Волкер Шофел „Травми по време на катерене“, Планинарска академия, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици”.

Овсен всичко това, в дните между 21 и 25 ноември, ще имаме възможността да слушаме редица вдъхновяващи презентации

– 40 години от първо българско изкачване по японската диретисима на Айгер /М.Савов,Сп.Малинов и М.Христова/- презентация на Методи Савов
– 20 години от българското изкачване по безименната кула на Транго, Пакистан – презентация на Николай Петков
– 50 години ски-алпинизъм в България- презентация на Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев
– Презентация „Пътят на гидовете“ – Георги Георгиев – алпинист, екстремен скиор, Виктор Варошкин – катерач, планински спасител, Георги Пенев – планински водач.
– Презентация на екстремния сноубордист Владимир Павлов
– Презентация на водещите български спелеолози Алексей Жалов, Жорж Влайков, Константин Стоилов, Диляна Христова.


Марио Виелмо (Италия) – алпинист, режисьор – Презентация на Банскофилмфест 2018 на 24 ноември, 15:30ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, Банско

Фестивалът ще се проведе между 21-25 ноември в град Банско. Прожекции и презентации -  Читалище „Никола Вапцаров“ и в кино-залата на Посетителския информационен център, а входът е НАПЪЛНО СВОБОДЕН!  

Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци