Съвети за поведение в планината
10.02.2012

Тази зима падна много сняг, а ще продължава да пада и още. За съжаление с увеличението на снежната покривка се увеличава и лавинната опасност.
С това забавно анимационно филмче ще Ви покажем няколко лесни съвета за това какво трябва да правите в планината за да бъдете в безопасност.

Не забравяйте, че Вашия живот и живота на Вашите приятели са най-важното!

Уважавайте планината!


А ето и именно някои основни правила:

1. Когато се чудите дали да покарате извън обозначените места, винаги първо проучете дали са благоприятни условията (проверявайте времето и лавинните бюлетини всекидневно), дали сте достатъчно подготвени и дали имате необходимата екипировка за извън-пистово каране. Освен да я имате е много важно да знаете и как да я използвате добре. В един момент това може да се окаже решаващо и трябва да сте подготвени как да я използвате.

2. Приятел в нужда се познава - никога на карайте сами!

3. Хубаво е да кажете на някой къде отивате и винаги да имате вариант за връзка с Вас  /радиостанция или телефон/
ПСС при нужда - Дежурни телефони за спешни случаи 02 963 2000 или 112.

4. Ако имате и най-малките съмнения се откажете! Ще има и други дни, тази година сняг много!

5. Ако все пак тръгнетe, винаги карайте един по един, като е хубаво един от Вас да гледа от безопасно място.

6. Не правете рязки завой, тъй като натоварвате прекомерно снежната покривка. Винаги пазете дистанция, но все пак се изкачвайте, за да не се загубите един друг, но спирайте само на безопасни места!

7. Пийте вода! Функционалните ви показатели значително ще се понижат ако се дехидратирате. За да имате сили все пак трябва да си доставяте необходимите количества вода и храна.

8. Винаги следете метеорологичните условия – силния вятър, драстичните промени в температурата, силното слънце и появата на мъгла могат да имат катастрофален ефект.

9. Носете отговорност за постъпките и действията си. Уважавайте и другите хора в планината и не ги поставяйте в опасност.

10. Уважавайте планината!

Галерия:
лонгборд уроци