Airboard - С главата надолу по склона
16.02.2012

Какво е Airboard?

Оприличават го на бодиборд за сняг или надуваема шейна – това е едно от най-новите екстремни изобретения за сняг.
Изработен от високотехнологични материали, еърбордът е едновременно лек, ултраманеврен и изключително издръжлив. А това са особено необходими качества, предвид че скоростта, която може да достигнете при спускане може да надвиши 100 км/ч – всъщност, рекордът е забележителните 147 км/ч! Звучи направо страховито, и почти самоубийствено да летиш с подобна скорост по снежен склон, лежейки по корем с главата напред. Но всъщност не така . За разлика от обикновените шейни, еърбордът може да бъде управляван посредством две дръжки при носа му, а скоростта му да бъде контролирана чрез движенията на тялото и изместване центъра на тежестта. Спирането става като завъртиш еърборда на 90º спрямо посоката на движение. Разбира се, каската е повече от задължителна. Като цяло няма нужда от повече екипировка и се учи изключително бързо и лесно – в общи линии, нужен ви е по-малко от половин час по не чак толкова стръмен склон и вече сте готови за спускане.

В ненадуто състояние теглото на еърборда е едва 3 кг и лесно се събира в малка раничка, което позволява безпроблемно да се носи в планината. На пазара може да го намерите в три разновидности – Classic (универсален модел с обем 130 л), Freeride (за извънпистово каране, обем 180 л) и детската разновидност на Classic (с обем от 50 л). Отделно, имате и Wet-kit, при който върху надуваемата дъска се надява специална калъфка, която позволява еърборда да се кара и на вода.

История

Еърбордът е измислен от швейцареца Джо Щайнер преди повече от десет години – всъщност, идеята му хрумва, когато в началото на 90-те получава тежка контузия от сноуборд, която го спира от каране. Започва да експериментира с различни материали и форми, и малко по-късно успява да развие идеята за надуваема шейна. Въпреки че още през 90-те успява да създаде няколко прототипа, масовото производство започва едва в началото на новия век, когато Джо патентова своето изобретение и регистрира новата търговска марка Airboard®. Днес еърбордът става все по-популярен не само по европейските снежни склонове, но и в Нова Зеландия и Япония, а в последните две-три години и в Щатите, където вече няколко курорта позволяват спусканията с еърборд по специално обособени писти. Еърбордът трудно може да дели една и съща писта със ски и сноуборд поради високата скорост, която развива, затова и в повечето курорти карането му все още не е позволено.

Интересно да знаете:От 2001 до момента компанията Fun-Care е произвела и разпространила над 100 000 бодиборда в 20 държави по света и спорта расте стремглаво. В търсене на нови предизвикателства, броят на хората каращи еърборд по зимните курорти непрекъснато се увеличава. Швейцарските курорти, които работят повече от 7 години с Airboard отчитат големи приходи от отдаването под наем и изключително малък брой инциденти. Тъй като позицията на каране е ниско до земята, вероятността от травми при едно евентуално падане е по-малка. Също така каращите не са фиксирани към съоръжението, което им дава голяма свобода и се избягва вероятността от усукване на краката при падане. Еластичното въздушно тяло дори може да предпази падащ човек подобно на въздушната възглавница на автомобил.

Научаването на Airboard отнема не повече от 30 минути, дори без необходимостта от инструктор, след което човек може максимално да се наслаждава на удоволствието от карането. Това грабва веднага хората, които преди това никога не са се занимавали със зимни спортове.

Инструкции:Къде да караме Airboard?

Швейцария
Швейцария е предпочитана дестинация за любителите на зимните спортове. Ако пътувате до там, то ще откриете много места, които са обособени специално за Airboard и където можете да се насладите на това преживяване като наемете или карате вашият собствен еърборд: Adelboden (Tschentenalp), Balmberg, Davos Pischa, Davos Rinerhorn, Filzbach,Haldigrat, Heuberge, Klewenalp, Klosters, Lenk, Meiringen Hasliberg Mundaun, Rigi, Scuol, Stoos, Malbun, Saas Fee, Saas Almagell, Wildhaus.

България
От зимен сезон 2011/2012 Airboard е за първи път и на Българска земя. За сега все още не се отдава под наем по нашите курорти, но може да се сдобиете с ваш собствен еърборд  от официалният сайт на Airboard за България: www.airboardbulgaria.com

Условията за практикуване на този спорт у нас са много благоприятни, а местата най-разнообразни, на практика навсякъде където има наклон и сняг е подходящо. А ако искате да се насладите на едно наистина дълго 5 километрово спускане без да се налага да ходите до Швейцария, то можете да използвате пистата край Добринище (позната на сноубордистите и скиорите като „Безбог“).Там Airboard вече е добре познат, а местата на които можете да отседнете в Добринище са на достъпни цени, като можете да избирате между луксозни хотели със спа център и къщи в битов стил с механа и камина.
Ето едно видео и от Осогово:А в София: Тук!

Източник: www.airboardbulgaria.com

Галерия:
     
 
лонгборд уроци