Как да си ваксираме дъската?
24.02.2012

Как да си ваксираме дъската?
Със съдесйтвието на работилница XRescue
 
Както ти трябва да си във форма, когато отиваш да караш, така и дъската (ските) ти трябва да бъде(ат) в добро състояние, за да може да даде(ат) всичко от себе си и да ти лепат яко триковете :)

В тази статия ще те  запознаем със стъпките на ваксиране, както и с инструментите, които са ти нужни за поставянето на ваксата.

Като за начало ще ти трябва стабилна маса и връзка с тока до нея :)


Най-общо инструментите, които могат да ти влезнат в употреба са:
Ютия (желателно е да не е тази, с която си гладиш), метална и пластмасова цикла, вакса, гюдерийка и четка за полиране.

Важно е ако има надирания по базата да ги махнете с макетно ножче или метална цикла. Ако има по-сериозни поражения, най-добре я дайте на ремонт.

Основните стъпки при слагането на ваксата са следните:

1. Много е важно ваксата да проникне добре в базата. Затова базата трябва да бъде подготвена добре. 

Първото нещо е да почистим  базата с basecleaner/вакс-ремувър и ако има мустаци, фино да изциклим с добре наточена метална цикла (позицията на циклата спрямо базата трябва да е такава, че да образува режещ ръб. ).

След това минаваме с гюдерийката (която можете да си купите от магазин за домашни потреби), за да отстраним всички замърсители и остатъци от стара вакса.Напръскваме с basecleanerи изчакваме 2-3 минути, след което със салфетка избърсваме базата.

2.  Вече можем да пристъпим към поставяне на ваксата.
Използваме топла вакса и ютия. Ваксата се избира спрямо времето и температурата. Взимаме загрятата ютия и накапваме базата, като гледаме да има равномерно количество вакса навсякъде.

След това разнасяме добре с ютията.

Запомнете, че ютията трябва да се движи постоянно и да гледате ваксата да не задими, за да не се стигне до прегряване на базата. По-топлите вакси се нанасят с по-ниска температура около 120 градуса, а по-студените - с по-висока.


3. Оставяме да изстине добре около 15-20 мин. и започваме да циклим. Това става с помощта на пластмасова цикла. Движенията са от носа към тейла.

Не трябва да забравяте да почистите и  кантовете от ваксата!


4. След цикленето пристъпваме и към последната фаза – полирането. За него се използва подходяща четка с метален, найлонов или конски косъм.С нея полираме базата като изкарваме и последната останала вакса от дъската, която излиза под формата на прах. Движенията отново са от носа към тейла. Последното нещо, което трябва да направим е отново да минем с гюдерийката и готово!Това е!    

Сега ти остава само да отидеш да караш!

Галерия:
лонгборд уроци