Air Guitar в България
04.07.2013

България вече е част от Световния шампионат по Въздушна китара!!!
Първото състезание от българския шампионат се проведе на 2-ри юли във Варна, в рамките на фестивала FUNCITY.
През юли ще бъдат проведени кръгове и в други градове, а в началото на август ще бъде излъчен най-добрия изпълнител на Въздушна китара (Air Guitar) в страната за 2013 г. Шампионът на България ще участва на Световния финал по Въздушна китара в Оулу, Финландия, който ще се проведе от 21-ви до 24-ти август.
Гери Турийска от Rubikub и Иво Чалъков, китарист на Gravity Co. са сред членовете на журито във Варна.  Те оценяват изпълнителите по три критерия: техника (сходство с истинско свирене на китара), сценично присъствие (излъчване на музикална звезда, рокенрол чар, атратктивно поведение), въздухарство (въплъщаване на налудничавия дух на Въздушната китара).
Няма изисквания за облеклото. Всякакви интересни решения и костюми се поощряват.
Инструментът на всеки участник трябва да бъде невидим, т.е. въздух.
Самото състезание протича в два етапа.
В първи етап участниците изпълняват 60 секунди от предварително избрано от тях парче или микс от няколко парчета.
Във втори етап всички участници изпълняват 60 секунди от едно и също популярно парче подбрано от журито. Оценяването става по шестобална система. Участникът с най-много точки става градски шампион. Първите трима от всеки град се класират за националния финал.  
Всеки навършил 18 години може да се запише и да участва в състезанието. Свиренето на Въздушна китара не изисква умения за свирене на истинска китара, така че всеки, който е достатъчно смел да излезе на сцената, да направи шоу и да забавлява публиката може да участва. Най-добрият ще стане шампион на България и ще участва на Световния финал във Финландия.
Записването става на e-mail airguitarbg@gmail.com или със съобщение на FB страицата на Air Guitar България .

Световен шампионат по Въздушна китара
Световният шампионат по Въздушна китара се разраства непрестанно през последните 15 години и в момента представлява мрежа от официални шампионати в повече от 20 държави. Най-добрите изпълнители на Въздушна китара се съревновават в националните си шампионати преди да дойдат във Финландия за сблъсъка на шампионите. Всяка година един от тях печели титлата Световен шампион по Въздушна китара - виртуоз на невидимия инструмент.    
Мисията на Световния шампионат по въздушна китара е да допринася за мира по света.
Според идеологията на Въздушната китара (Air Guitar) войните свършват, глобалното затопляне спира и всички лоши неща изчезват, ако всички по света свирят въздушна китара :)
В чест на тази мисия, в края на всеки Световен финал по въздушна китара, всички хора по света са призовавани да "засвирят" въздушна китара едномвременно, за да спасят света.
:)Галерия:
лонгборд уроци