Честит 8-ми март!
08.03.2012

През женския месец март е времето и на Женския празник.

Март е един от най-непредсказуемите месеци и както сами се уверяваме в това, след обилния снеговалеж станахме свидетели на рязко затопляне. Може би точно заради тази непредсказуемост международният ден на жената – 8 март, съвсем очаквано намира своето място точно в този месец. По природа жените са ту драматичо емоционални урагани, ту благоуханни пролетни цветя. Промяната в настроенията им някак логично следва температурните мартенски колебания като епицентърът на големите очаквания и вълнения неминуемо се забива върху популярната дата, на която мъжката половина от света по правило отдава своята почит и признание.

Историята на празника започва на 8ми Март 1857 г. в Ню Йорк, когато е организирана първата масова проява на жени, работещи в текстилните фабрики. Те излязли на протест против лошите условия на труд и ниските заплати и настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. През 1910 г. в Копенхаген  се провежда първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал. Взето е решение всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия, а през 1913 г. –  във  Франция и Русия. От 1914 г. отбелязването в различните страни е на датата 8 март. Този празник се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие. През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

В България 8-ми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911, а през 1915 е първото му публично честване. Като общобългарски празник започва да се празнува след 9-ти септември 1944. Отначало по предприятия, заводи, учредения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

Денят на жената е официален празник в Албания, Армения, Азърбайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и Виетнам и се отбелязва от мъжете като подаряват цветя на жените около тях – майки, съпруги, приятелки. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

Галерия:
лонгборд уроци