Интервю с Мая Стоилова - за ските и сърфа
14.03.2011

Мая Стоилова е едно от момичетата, посветили се изцяло на спорта. Нейния офис през зимата  е планината, а лятото – плажа.
Почти няма как да я видите в София. Зимата е ски и сноуборд инструктур в планината, лятото е инструктур по сърф на Лозенец. Кара фрирайд ски и е била републикански шампион 2001, 2002, 2004 и 2005г.
2004г. Мая става първа на международното състезание First Tracks Freeride – Сейнт Люк /Шандолин , Швейцария.WB:
Здравей, Мая Разкажи ни за първия ти ден в планината. Как започна всичко?
Мая:
Майка ми ме заведе на Алеко, тогава се бях качвала на ски 2-3 пъти. Видях стената и не можех да повярвам, че хората се спукат със ски от там. После започнах да тренирам в Славия, писна ми и за да мога да съм в планината изкарах курсовете за инструктор. Така започнах да работя още на 13 години и до сега всеки възможен ден съм в планината ?

WB: Какво чувстваш, когато си горе?
Мая: Свобода и спокойствие

WB: Знам, че караш фрирайд, разкажи ни за някое наистина яко каране?
Мая: Всяко едно каране извън пистата, извън шума на лифтовете и хората в курорта, сред природата и недокосният сняг е уникално и яко.


 

WB: Била си републикански шампион 2001, 2002, 2004 и 2005г. по фрирайд, разкажи ни как реши да се състезаваш и има ли конкуренция?
Мая: Когато аз се състезавах всъщност конкуренция почти нямаше. На състезанията участваха не повече от 5-6 жени. Това беше и причината да започна да се състезавам. Целта беше да се популяризира извънпистовото каране в България.

WB: Какво представлява самото състезание? По какви критерии се избират терените?
Мая: Терена трябва да бъде разнообразен да дава множество възможности на състезателите за подбор на интересни и разнообразни линии на спускане. Важно е склона да е избран така, че да има място от което да се вижда целия  за да могат съдиите да наблюдават и оценяват цялото спускане на всеки един състезател.

WB: Къде в България може се кара фрийраид?
Мая: Във всеки курорт и планина може да се кара фрирайд, на мен любимите ми места са по западния склон на в. Тодорка в Пирин

WB:  Какво трябва да знае всеки, когато отива да кара на такова място?
Мая:  Така.... На първо място да познава добре сконовете по които ще кара. Ако отива  на ново място е добре да кара с местните фрирайдери или да си наеме водач. Да е запознат с екипировката за лавинна безопасност (лавинен приемо-предавател, лавинна сонда и лавинна лопата) и начинът им на употреба. Да познава основните фактори влияещи при образуването на лавини -  видовете сняг, факторите които влияят върху промяната на снега и снежните условия, с климатичните особености на региона където ще кара,  снеговалежите падали в региона до момента на карането, силата и посоката на ветровете. Да познава релефа на склоновете.  Да знае как се правят лавинни тестове и да прави тест преди да навлезе в даден склон.  Никога да не кара сам извън пистите, а с хора, на които може да разчита (да е наясно с нивото им на каране и дали имат лавинни уреди и могат ли да работят с тях!) Разумният брой хора за каране извън писта е 2-4 човека. Да спазва правилата за каране извън пистите.

WB: Как реши да станеш ски инструктур?
Мая: Писна ми да тренирам ски, а исках да съм в планината. Това се случи като бях на 13.

WB: А борд и сърф ??

Мая: Сноуборд исках да пробвам защото е различно. Хубаво е човек да умее много ралични неща, тогава има и много възмовности. На борд се качих 1992 за първи, но се научих да карам доста по-късно. В уиндсърфа съм влюбена от малка. Сестра ми беше състезателка по уиндсърф и аз много исках да се науча. Имах малка детска яхтичка която карах. По това време фирмите произвеждащи уиндсърф екипировка не правеха сърфове за деца. На 9 години бях твърдо решена, че ще се нуча да карам уиндсърф. Успях да мина първите си метри задържайки се надъската с ветрилото в ръце, въпреки че едвам стигах гика. Две години по-късно вече карах даве извън залива.... Сега това  е любимият ми спорт както и ските, хубавото е че мога да ги редувам зимата и лятото.


WB: Кажи ни повече за  SCHOOLS ?  

Мая:  OXO SCHOOLS – сърф, уиндсърф, ски, сноуборд, кайт и планинско училища. Ние не само учим децата и възрастните как да карат сърф, ски, кайт ..... а ги свързваме с планината, морето и красотата на тези спортове за цял живот! Това е OXO SCHOOLS. www.oxo.bg, facebook: Oxo Schools

WB: Има ли много малки дечица, които искат да се научат да карат?
Мая: Да има и това е много хубаво.  На ски ги качваме още на 2,5 – 3 години, а на сърф на 5-6 години.
 Ските, сноуборда, уиндсърфа, сърфа, кайта, ветроходството са спортовете, чрез които човек може да се докосне до природата,  до планината и морето, а това е едно от най-ценните богатсва на нашия свят. Тези спортове те зареждат с много енергия. Това е причината да съм наистина щастлива, когато ОХО SCHOOLS дава възмовност на децата да обикнат тези спортове, планината и морето. Ако като дете човек истински обикне природата това остава за винаги в съсзнанието му - както се случи с мен ?

WB: Имате собствена марка – OXO. Кажи ни за нея

   
Мая: Да но в момента времето нещо не стига и за това този проект за момента е замразен. Надявам се скоро отново да му дойде времето.

WB: От кога караш кайт?
Мая: От 6-7 години. Това беше още една от мечтите които постигнах

WB: Уинд или хавайка?
Мая: УиндWB: Завършила си Националната спортна академия със специалности треньор по ветроходство и учител по физическо възпитание. Да разбирам, че и с лодките си на ТИ ?
Мая: ?)))) ами да

WB: Къде се чувстваш по-добре във водата или в планината?
Мая: И на двете места

WB: Какво ще кажеш на момичетата, които туко що решиха да започнат да карат ?
Мая:  Това има смисъл! Да си в планината и да караш е едно от най-истинските изживявания! Да си сред тишината и красотата на белите склонове е неповторимо. Карайте! Не се отказвайте от това „бяло злато”


Благодарим ти Мая! Пожелаваме ти дълъг сезон и страхотно лято след това!
До скоро!

Екипът на WB

Галерия:
     
     
     
     
лонгборд уроци