The Wild Break Battle – The Wild report
11.03.2014

Здравейте приятели, сега след като турнето на беритата приключи, e време да направим равносметка на изпълнения със силни емоции Wild break battle. Jam-а оправда името си и наистина беше „див”, а брейк батълите вдигаха адреналина, дори само да ги гледаш. Тук е мястото да отбележим факта, че неповторимата urban атмосфера във Fabrica 126 допълнително вдигаше заряда!!!

Главни виновници събитието да се случи бяха Съни, по-известна като Wildberries-шефа, Жоро Даверов, Phat Bride Productions, любезните ни домакини от Fabrica 126 и разбира се моята "partner in crime" Венци!

Създалата се „суша” от към брейк събития ни амбицира да направим jam, който отново да събере на едно място хората от средата, да послушаме яка музика, да обменим идеи, да потанцуваме и да раздадем награди.

Наградите никога не са били фактор за този тип събития и всички знаем, че за разлика от Олимпиадата в Сочи раздаването на медали и трофеи не е най-важното нещо, а цялосната емоция и заряд, които носят състезанията по брейк.

Да вярно е, че наградите (парични или предметни) са материален израз на успеха, но успехът е променлива величина – за определен момент едни са на „почитната стълбица” и са най-добрите, но в следващия момент други заемат тяхното място. Всичко е относително.

И все пак е редно да отбележим че спонсорите от „Contrabanda” осигуриха много яките слушалки от серията “Up rock”, с цел да звучи винаги фънки музика в ушите на нашите bboys, отделно „Ekzperimental Wear” предостави качествени дрехи с уникални послания, в духа на Sleepwalkingz/Pop & Roll, за което сме им благодарни.

Бяхме обявили отваряне на вратите в 19ч., но най-надъханите се появиха още в 18 и 30, самосиндикално се отправиха към малката зала за загрявки и започнаха да си цъкат.

Като цяло схващането за бибоите, че са генерално несериозни е погрешно и отношението им към нашия jam доказа, че всъщност са доста организирани и ориентирани - всички бяха изпратили предварителен имейл за записване, дойдоха в уречения час (от различни точки на България) и не създаваха никави проблеми. :)

На jam-a имаше представители от 10 различни града на България и над 15 crew-та. По време на регистрацията на участниците, с любимата ми организаторка „под прикритие” Венци установихме и друга интересна подробност - 50% от учасниците се казваха Ивелин или Димитър, явно актуални имена за  93` и 94` година :)

Джема започна с квалификация, която целеше от всичките 30 двойки да се отсеят топ 16.

Журито в състав Ekzarkata, Chuz и Lalri бяха затруднени, защото още в началото на денсфлора се случиха уникални неща и много от 2ките дадоха заявка за силно представяне. След кратка пауза, уплътнена от бибоите с фрий съркали и бири, журито се завърна да обяви 16ката и тяхната дума беше закон!

Тук е момента да благодарим на нашето жури за професионалното отношение, търпението и като цяло за готината им философия относно хип-хоп културата, момчета супер сте!!!

Другите двама човека или по-скоро „не-човека”, които имат огромен принос към The Wild Break Battle бяха DJ SKILL и Sam The Mann. По мое мнение нямаше човек в залата, на който да не му трепне нещо при наличието на толкова яка музика, селектирана от SKILL (ако все пак е имало такъв индивид, той или е бил глух или без вкус). Фънкариите, тежките бийтове, одл-скул рап парчетата пускани от винили, надъхаха всички танцьори, а SKILL за пореден път демонстрира класа и стабилно присъствие в хип-хоп средите. Респект!

Моментът, в който музиката спря по време на батълите и Самуил грабна микрофона и започна да прави бийтбокс, докато ние се мъчихме да отстраним техническия проблем, беше епичен. Точно в този момент осъзнахме, че Самуил е най-добрия хост, който можеше да имаме! Сцената обича Сами - той говори свободно пред публика, умее да импровизира и е забавен. Той наистина е THE MAN!

Джема ни направи свидетели на мощни брейк битки изпълнени с интрига и неочаквани обрати. Хората от средите често споделят, че bboying-а в момента не е това, което е бил едно време, интригата се била загубила и имало застой на сцената. Аз не споделям това мнение, защото според мен нещата са еволюирали на друг за развитието си етап. Не е нужно да има хейт и скандали по форумите, за да е интересно на джемовете. Участието на все повече bboys в риалити формати, реклами и видео-клипове, не е комерс или заличаване същността на танца. По-скоро това е интегриране на breaking-а в другите суб-култури. Популярността, която идва с медийните изяви оказва позитивно влияние за развитието на нови школи и предизвиква интереса на спонсори, които са склонни да подкрепят каузите ни. Стрийт-шоутата и танцовите спектакли, поставяни на сцената на театри, говорят за едно ново разбиране на bboying-а като арт-пърформанс. Успехите на българските bboys и bgirls на международни състезание са често срещано явление през последните години. Е не можете да ме убедите, че брейк сцената ни е в застой...

Относно брейк битките/батълите, Венцислава винаги е твърдяла, че са нещо повече от необходимост за изява. Те са лична проверка на нивото, до което си достигнал в дадения момент (след подготовка и тренировки), проверка на психиката ти и в определени случаи проверка на волята. Незапознати с breaking-a, често го възприемат като спорт, а не като танц и това объркване идва от там, че мотивацията ни по време на батъл е същата като мотивацията на спортист, по време на състезание.

Победители на 2vs2 батълите бяха Spago и Shefa.

Една наистина добре “сработена” двойка.

Мисля, че за пръв път се комбинират на състезание, но независимо идивидуално или заедно винаги разцъкват супер надъхано и с много power moves. Май се постави начало на другарската дружба между Русе и Бургас :) Публиката ги подкрепяше през цялото време до победата. Супер яки as usual !

Второто място в 2vs2 взеха Spa MonsTribe и Kayata Killatria. Те двамата имат много стрийт шоута зад гърба си, като нон-стоп излизаха клипчета на впечатлени минувачи от пърформансите им на Витошка или на Морската градина във Варна със Ya Crew. Spa и Kayata определено притежават, характерното за MonsTribe „батъл-поведение” и винаги изглеждат много fresh – от към визия и движения. Честито и на вас, менчета.

7 to smoke драмата беше голяма. Поради засиления интерес към този contest и многото на брой учасници, обявихме 15 минутен free circle, на базата на който журито определи 8те, най – зарибени да се „смоукват”. Абсолютно заслужено, победител стaна Shifura.

Преди това той взе участие в 2vs2 и разцъкваше почти непрестанно през целия jam, но вместо да се умори (както нормалните хора) енергията му растеше и с 7 победи си тръгна като 7 to smoke терминатор. Пожелаваме на него и Kayata успех в „България търси талант”!

Идеологията на Wildberries е да подкрепя всички таланливи и нестандартни момичетата с екстремни занимания. Именно затова Bgirls cypher-a беше много важен за нас.

Коронована за Queen of the cypher беше G-Ally.

Много се радвам за нея и донякъде бях сигурна в нейния успех. Тя има много flavor, движи се супер плавно, усеща музиката и си личи че се кефи докато танцува, а не заради определения jam, battle или награда.

Галя е морско момиче с готин стил на танцуване и много приятен характер. Трябва да отбележа, че в този cypher направиха впечатление двете bgirls от Electric Force crew, както и малката bgirl Марти от Бургас. Who run the world? BGIRLS!

The Wild Break Battle беше поле за изява на новото поколение на bboying-а в България. Освен победителите страхотно представяне имаха The Kid от MonsTribe, Ceci от FOOTPRINTz, Muki от XNRG, BigЕye от Beat Brotherz, младите надежди от Враца, Reflect и Vens  - MonsTribe Juniour,  и още много много хора…
Едно голямо благодаря на присъстващите и учасниците за надъхацията, усмивките и позитивната енергия, с която бяха част от първото издание на The Wild Break Battle, което беше и част от турнето на Neb Luv (5 footaz / G-funk family - USA)


За финал ви пожелавамe да не спирате да се забавлявате и да създавате, защото това са принципите на добрия начин на живот.

Текст: Поля "Berry" Великова

Wildberries Crew

Галерия:
лонгборд уроци