Уъркшоп по катерене - 10ти Април Boulderland
03.04.2014

UPDATE: Всички места са запълнени!

Ето и списъка със записалите се:

1. Християна Мутафчиева

2. Галатеа Стоянова Няголова

3. Ева Маркова

4. Марина Димитрова Грудева

5. Теодора Стоянова Желязкова

6. Алиса Пенева Пенева

7. Галина Петкова Коленцова

8. Христина Димитрова

9. Силвия Генкова Иванова

10. Маргарита Петрова

11. Деница Антимова

12. Елица Банкова

p.s.Молим ако на някой му изникне нещо и няма да може да дойде да ни уведоми, за да може неговото място да бъде заето от друг, който беше проявил желание за участие. Желаещите са много, но за съжаление местата са ограничени!

Дойде хубавото време, а с него и поредният уъркшоп!

На 10ти Април 12 момичета ще имат възможността да разберат какво е удоволствието от това да се катериш. Много хора ги е страх от високо, но качат ли се веднъж там горе, забравят за тези предрасъдъци и разбират, че това са само граници, които ние сами си поставяме!

Уъркшопа е за начинаещи или хора, които искат да пробват тръпката от катеренето за първи път!

Мястото е Boulderland в София, Paradise Center!!!

Записването става на познатия ви адрес – info@wild-berries.com
Местата са ограничени (12) , така че побързайте и изпратете вашите три имена и телефон за връзка.

Ако сте под 18г. е необходимо да бъдете с придружител и да попълните декларация.

В случай, че получите потвърждение за записването ще ви очакваме на 10ти в 18,45 пред залата - Боулдърленд се намира на етаж 3 в Paradise Center.

Катеренето е спорт, които развива качества като концентрация, сила, гъвкавост, баланс и е идеално за поддържане на добра форма и естествено красива фигура.

За залата:

Boulderland е зала в София, предназначена за т.нар. боулдър катерене (катерене на ниски стени без осигуровка).
През последните години боулдър катеренето се развива като самостоятелна дисциплина и все повече се превръща в предпочитан спорт както от мъже, така и от жени с различна степен на физическа подготовка. Боулдър катеренето е силно технична дисциплина, която едновременно подобрява физическата сила и издръжливост и развива логическото мислене. То е за всички, които се мотивират от добрите резултати и постоянно търсят нови предизвикателства. В динамичното ежедневие боулдър катеренето комбинира оптимално удоволствие от спорта с по-малка инвестиция на време, като може да бъде практикувано и самостоятелно (без нужда от партнъор, който да ви осигурява.)

Боулдърленд се отличава с иновативен “космически” дизайн, светещи елементи, голямо разнообразие на хватки, стъпки и маршрути, заоблени форми.

Полезна информация:

Видове  катерене: най-общо - спортно, традиционно, боулдъринг, билдъринг, ледено и катерене по изкуствени стени.

Спортното катерене се извършва по добре обезопасени, къси маршрути (около 20-30 метра). Условието е да се преминават свободно, т.е. катерачът да използва само скалния релеф, за да стигне до върха. Иначе всички инструменти за осигуряване се ползват, така че няма опасност от тежки падания.

При традиционното катерене катерачите имат собствен инвентар от френдове, клеми и други приспособления, които се поставят в скалните пукнатини и дупки за осигуряване, без да се наранява скалата. Този вид катерене се нарича още "чисто" и е разрешено във всички части на света. Друг е въпросът, че заради специфичните си техники не може да се практикува от начинаещи.  Тук съществуват разнообразни стилове на катерене. Най-популярните са „top rope“ (въжето е над катерача и при падане той увисва на него) и „all free“ (катерачът води, а въжето е отдолу). Само най-опитните катерачи може да си позволяват "лукса" да практикуват "solo" стила, защото е най-опасен. Катеренето се прави без никаква осигуровка и при евентуално падане изходът най-често е фатален.

Боулдър катерене (bouldering, от англ. "boulder" – скален блок) се практикува на скали с височина не повече от 3-4 метра. Представлява невисоко катерене без въже обичайно на големи камъни или ниско по скалите. Тъй като височината е малка, тук се набляга основно на техниката. Навремето е бил открит от катерачите и е бил използван главно за забавление и тренировка за катерене, но по-късно се превръща в популярен самостоятелен спорт надминал вече дори спортното катерене. За негов основател се смята Джон Гил, който пръв въвежда и употребата на магнезий при катеренето. За предотврятяване на болезнено падане се използва т. нар. crash pad (нещо като малък матрак) и spotter (човек, който следи катерача и предпазва предимно от класическият случай на падане, в който катерачът се изпуска с ръце, но краката му остават на стената, което води до падане по глава).

Билдърингът е катеренето по различни сгради, най-вече по техните фасади. На моменти напомня и на Parkour.  

Леденото катерене е най-екстремно, тъй като катерачите се изкачват по заледени водопади.

Напоследък, все по-голяма популярност добива и смесеното зимно катерене, което е микс между обикновено скално и ледено катерене.

Макар, че повечето катерачи не биха заменили естествените скали за нищо друго, катеренето по изкуствени стени също се радва на голям интерес. Начинаещите катерачи са сред най-големите му почитатели, защото  така по-лесно овладяват основните техники

Необходимата екипировка:
•    еспадрили – специални обувки за стабилно стъпване върху скалата;
•    въже;
•    седалка (сбруя) – тя е свързана с въжето и разпределя равномерно тежестта при увисване;
•    карабинери – чрез тях въжето се включва към местата за осигуровка;
•    устройство за осигуряване;
•    джаджи – различните средства за осигуряване (клеми, клинове, френдове)
•    каска.

Катеренето е спорт, който натоварва цялото тяло, развива изчистени и издръжливи мускули, натоварва сърцето и повишава пулсът, спомагайки за обогатяването на кислород в кръвта.
Всичко това води до извода, че катеренето е едно от най-добрите кардио упражнения. Мнозина сравняват изтощителните кардио тренировки по катерене с тези на маратонците, хокеистите и балетистите. Спортът позволява успешното му практикуване както от момчета, така и момичета. В катеренето участва абсолютно цялото тяло – от пръстите на ръцете, през предмишници, рамене, гръдни, коремни, бедрени мускули и прасци. Някой от основните мускулни групи са отговорни за движенията ни, докато други играят подпомагаща роля за баланса на тялото. Ползата от катеренето е, че това е една прекрасна тренировка на цялото тяло, с която подобрявате на само физическата и нервна (издръжливост на болка) издръжливост, но и сърдечната система и функциите на дихателните органи.

Не забрявайте, че спортът е спорт тогава, когато сме в добро здраве и ни носи удоволствие!

Галерия:
лонгборд уроци