Подкрепете ги! Surfrider Foundation Sofia - Ocean Initiatives
03.04.2012

Surfrider Foundation Sofia е локално представителство на неправителствената организация Surfrider Foundation Europe в България. Тяхната дейност е посветена на опазването на морето, плажовете, вълните, водите и хората. Тяхната мисия е да помогне за подобряването на качеството на водата, достъпът на хората до плажовете и морския бряг и осигуряването на устойчиво и отговорно развитие на българските крайбрежни зони.

Ocean Initiatives е емблематичен за организацията проект, който цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове чрез конкретни действия по почистването им и други съпътстващи събития.

От първото почистване през 1995 г. досега Ocean Initiatives се е превърнало в забележително събитие, признато за една от най-големите граждански еко мобилизации. В Ocean Initiatives през 2011 г. се включиха 42 000 участници и 8 500 ученици от 35 страни, като общо бяха организирани повече от 1200 отделни акции. В България инициативата беше отразена с почистване на плажа при устието на р. Камчия

Tази година акцентът на инициативата е върху пластмасата, която представлява 60-90% от намерените по плажовете отпадъци. Именно затова Ocean Initiatives е в рамките на кампанията RISE ABOVE PLASTICS, водеща началото си от Surfrider Foundation в САЩ и впоследствие превърнала се в глобална кампания. RISE ABOVE PLASTICS подчертава фаталните последствия от инвазията на пластмасата в нашите екосистеми, в случай че не я спрем веднага.

Целта на кампанията е да намали влиянието на пластмасата за еднократна употреба върху морската околна среда, като популяризира проблема за опасността от замърсяването с пластмаса и като спомогне за намаляването на нейната употреба. Решението според Surfrider Foundation e в правилото 4 R: „Refuse, Reduce, Re-Use, and Recycle“ (превод: „Откажи, намали, използвай отново и рециклирай“)

Surfrider Foundation Sofia отбеляза старта на глобалната инициатива с почистване на защитения плаж Липите, близо до с. Синеморец ми и 8-ми април 2012 г., на  

На 7-ми и 8-ми април предстоят почиствания на още 4 плажа – в Бургас, Варна, Камчия и Иракли. Акцията се осъществява с любезното съдействие на официалния превозвач на Surfrider Foundation Sofia – Volkswagen Лекотоварни автомобили, както и в партньорство с общините Бургас, Варна, Аврен, кметство Обзор и Green Bags.

 Всеки, който има желание, свободно време, обича морето, плажа и иска да ги запази в естествения им вид и красота, е добре дошъл да се включи на всеки един от плажовете, част от инициативата.  

Решението според Surfrider Foundation e в правилото 4 R: "Refuse, Reduce, Re-Use, and Recycle" (превод: "Откажи, намали, използвай отново и рециклирай")

Източник: Surfrider Foundation Sofia

За повече информация:

http://surfriderbg.org/

http://www.facebook.com/surfriderbg

Галерия:
лонгборд уроци