Гмурни се свободно с момичетата от Wildberries и училище Seanomad
29.08.2014

Да се гмурнеш на един дъх. Звучи странно, нали? И ние така си помислихме, но все пак любопитството надделя.

В следващите няколко реда ще се опитам да ви заведа там, където се озовахме ние в средата на месец Август. Ще ви разходя 450 км в южна посока, за да потопя и вас в този вълнуващ спорт. Но за да се случи всичко това, естествено си има и виновници. С  огромни благодарности към Любо и неговото училище за свободно гмуркане  Seanomad.

Реших първо да ви разкажа за самото пътуване, а ако ви се стори интригуващо, тогава може да следите за следващата статия,  в която ще ви запозная по-подробно със самия курс, как протича той и какво всъшност е това  free-diving.

И така. Всичко започна още в началото на лятото, когато Съни ми се обади и ме попита дали искам да изкарам курс по свободно гмуркане. Никой не искал, защото го било страх. Дори не се замислих - плаж, море, слънце, как да откажеш........... два месеца по-късно се озовах в Порто Куфо. Тук е момента да кажа, че не бях вече единственият ентусиаст. Деа и Поли се оказаха не по-малко нетърпеливи да се забъркат в нещо ново.
Курсовете са тридневни  и  се провеждат през дните понеделник, вторник и сряда или петък, събота и неделя. Ние, като едни софийски туристи, си избрахме уикенда. Натоварихме „баничарката” и рано сутринта потеглихме за Гърция. 

Пътят е доста приятен, все пак минаваш по дупнишката магистрала, неприлично красивото Кресненско дефиле, а поради закъснялото лято всичко е все още зелено и свежо.
Малко снимки на границата и пак в колата.

Море, път и за наше съжаление гръцко задръстване.  
Уговорката ни с Любо беше за към 12 часа в таверната, където всъшност се провеждат теотитичните занятия. Най – прекрасната класна стая, в която някога съм била.

Ние  обаче пристигмахме към 2. Но както той самият каза „ То си е за вас”. В последствие разбрахме какво е имал предвид.  В този първи ден от заниманията ни,  излязохме от водата в 9 вечерта.  Доста уморени, но заредени с онова  приятно чувство, когато учиш нещо ново и нямаш търпение за още и още.Сега оставаше само да намерим къде да спим. И от сега да ви кажа, гръцките къмпинги нямат нищо общо с българските. Къде е плажа, пясъка, морето? За сметка на това обаче си имаш чиста баня с топла вода и в 12 вечерта, кухня и какви ли не екстри. В нашия случай екстрите бяха една котка,

която се опита да спи на главата ми и гръцко парти, което продължи до 4-5 сутрин.
Няколко часа сън и отново на училище. Този ден, уроците се провеждаха на друг плаж, защото бяха предимно дълбочинни.  Сега и на трите започна малко по малко да ни се изяснява, какво е това фрее-дайвинг.

Да си призная, в този ден разбирах защо хората ги е страх. Но всъшност всичко е въпрос на психика. Няколко гмуркания и страха преминава в любопитство, а то в желание за постигане на по-големи дълбочини.  Ако в онзи ден, в началото ни бяхте попитали харесва ли ви, може би не всички щяхме да кажем „да”,  но ако ни зададете същия въпрос на края на деня, отговора щеше да е, без съмнения, положителен.След прекрасния ден на плажа, дойде време и за разпускане. А какъв по-добър начин от малко лонгборд на залез слънце.  Крайбрежната улица на Порто Куфо се оказа идеална.  


   
Последният ден на курса беше най-вълнуващ за мен. През този ден ни предстоеше гмуркане до потънал кораб и естествено финалния изпит за придобиване на сертификат AIDA2**, към международната асоциация AIDA.

Малка разходка по скалите и се озовахме на мястото, от където се влизаше в морето към останките на кораба. Само да ви успокоя, никой не е загинал на кораба, заседнал е в скалите и екипажа му просто си е слязал. И така облякохме екипировката и пълен напред към хоризонта.

Да се гмурнеш до нещо, на което някога са се разхождали хора, а сега е дом единствено на морските обитатели. Не знам дори как да ви опиша чувството, което изпитах гмуркайки се до потъналия кораб. Със сигурност обаче, това беше моментът, в който реших, че искам да продължа да се занимавам с този спорт. Осъзнах, че благодарение на уменията, които придобих от  курса , сега мога да се насладя на нещо толкова прекрасно. Спокойствие, красота и свобода, така бих описала свободното гмуркане. Без бутилки и излишна екипировка, само ти и приказният  свят, който се крие под морските вълни.  

Усмивка, така излизаш от водата след подобно гмуркане. С огромна усмивка.

Тя обаче набързо изчезна от лицето ми след като Любо извади тестовете. Теотия, правила, регламенти.......

В моята главата обаче, остана само едно изречение – Никога не гмуркай сам!!!! Едно, но най-важното.

Свободното гмуркане не е като тениса на маса или белота. Това си е сериозен спорт и изисква сериозно отношение. Така че, ако и вие решите да се занимавате с него, не е зле да прочетете малко повече за спорта, а най-добре е да се запишете на курс.
След  теста,  дойде ред и на дъбочинния изпит. Но по-подробно за курса ще ви разкажа в следващата статия. Сега само ще се похваля, че аз и Поли сме горди собственички на сертификат Aida2**, а  Деа ( поради здравословни причини) пак ще се разходи до Гърция, за да довърши започнатото.
Всяка история има няколко гледни точки, такава е и нашата. Затова оставям на Поли и Деа да завършат разказа.

А що се отнася до моите последни думи, те предстоят в следващата статия =)

Текст: Северина Митева
   
Деа:
"Пътувайки към Гърция бях едновремено супер ентусиазирана и леко притеснена.

Ентусиазирана, защото това беше първото ми посещение в Гърция и знаех че отиваме на едно изключително красиво място за следващото ни приключение с момичетата от Wildberries. А от друга страна, притеснена от факта че имам лек страх от вода :)

Имайки предвид, че в колата бяхме 3 момичета, на всеки му става ясно че не бяхме от най-точните и леко закъсняхме, но Любо ( нашият инструктор) беше подготвен за това.
Любо е изключителен професионалист, който много внимателно и старателно ни обясняваше всичко, той успя така да ни предразположи, че когато влизахме навътре изключвахме мисълта всъщност колко може да е дълбоко. Но все пак никога не подценявайне майката природа. Ако някой от Вас реши да започне да се гмурка не забравяйте никога - не се гмуркайте сами. Това е и първото нещо, което научихме от курса проведен от Seanomad.
Това което ти дава фри дайва е нещо изключително. Човек разбира на какво е способен, изпитва себе си и най-вече психиката си. Една от най-добрите гмуркачки е на 50 години, което доказва че този спорт е подходящ за всеки, който има желание да се занимава с него. Когато човек се гмурне пред него се разкрива един тотално различен свят. Цветовете на водата, малките рибки, камъчета всичко е в хармония. Трудно е този свят да се опише само с думи, той трябва да се посети.

Сърдечно благодарим на Любо за възможността да ни запознае с фри дайва и за положителните емоции от този уикенд!"

Поли:
Свободно гмуркане, трябва да се опита, за да се разбере смисъла и чара на този спорт. Първоначално си мислиш, че не е нещо трудно, но в последствие осъзнаваш, че това да седиш няколко минути под вода или да се гмурнеш на определена дълбочина само на един дъх, е едва ли не непосилно.
Ето, че през този уикенд благодарение на нашия търпелив инструктор от Seanomad успях да преодолея „копнежа си за дишане“ и да се запаля по нещо ново за мен.
Първите ми няколко опита за задържане на въздуха не бяха много успешни, но с всеки изминал път ставаше по-лесно и по-лесно, всеки път си казвах, че мога да се гмурна още няколко метра по-надолу, за да разгледам потънал кораб или да плувам в близост до различни морски обитатели. В даден момент това, което усещах, гмуркайки се до въжето беше едно спокойствие, бях заобиколена от тишина и от светло синя морска вода през която се прокрадваха слънчевите лъчи.


ТУК Може да видите приключенията на нашите момичета Мина и Нели от миналата година на Созопол,

а ТУК как Нели спечели малко след това първата си награда и стана официален член на отбора на Seanomad :)

Снимки: Seanomad и Димитър Райков

Момичетата карат "custom wild" дъски от Temper Boards и Rockacoca

Още снимки може да видите на нашата Фейсбук страничка, а ако още не сте я хараесали, сега е момента - обещаваме да ви радваме и за напред с интересни неща :)

Галерия:
лонгборд уроци