Енергия в повече - Криси
02.12.2012

Запознайте се с Криси. Въпреки скромните си седем години и половина, тя вече има зад гърба си няколко медала от  различни дисциплина в спортното катерене.

Историят на  Криси  започва,  когато е едва на пет години. Заедно с майка си попада в парк с въжени градини. Милена си спомня,  как малката й дъщеря без никакъв страх преминава препятствие след препятствие и страшно много се забавлява. Тогава решава да я запише на спортно катерене.  Споделя, че спортът не е много пoпулярен, но все пак успява да намери курсове за деца. Записва Криси и така „пътешествието”  на двете  започва. Милена е с дъщеря си на всяка нейна тренировка, а когато малката е на състезания, мама е наизменно до нея.

Днес, две години след първият път, в който Криси влиза в спортната  залата, тя с лекота се катери - както с осигуровка, така и на боудър. Срещам се с нея в „ Boudurlend”( зала предимно за боудър катерене), където често идва да се катери, естествено придружена от мама. След първите няколко въпроса, притеснението й напълно изчезва и тя с радост ми показа любимите си маршрути.

Обича да се катери с осигуровка за скорост, а най-щаслива е, когато успее да стигне края на някой маршрут. За състезанията честно си признава, че доста я е страх.  Напоследък обаче преодолява страха и според нея, това е причината да спечели второто място на състоялото се в зала „Boudurlend”  състезание по боудър.  Иначе в актива си има още едно 3-то място в същата дисциплината и един златен медал от дисциплината скорост.
Енергиятa на Криси е не само нестихваща, но и доста зареждаща за околните. Всички в залата я познават и с радост й помагат в прогреса.


 
За нея - както самата тя казва - този спорт е „забавление”. Но освен в спортното катерене,  Криси покорява върхове и в други, не чак толкова екстремни спортове, а именно – шаха. Да, малката фурия има спечелено трето място и на турнир по шах. На пръв поглед  доста различни спортове, но всъщност не – подготовка, пресмятане и предварителна стратегия. Две и две, прави четири – чиста математика. Може би не случайно, това е и любимият предмет на Криси в училище.
 Попитах Криси, кой е любимият й герой - оказа се, че няма. Любим филм обаче си има и това е  „Как да дресираш дракон”. А лесно ли се възпитава „дракон” като Криси? Според Милена, енергията й е в повече, но тренировките по спортно катерене,  определено помагат в отглеждането на будно дете като нея.
И кой знае, може би един ден Криси ще бъде любим герой на някое хлапе, което прави първите си стъпки в спортното катерене.   

Текст и снимки: Северина Митева WB Crew

Галерия:
лонгборд уроци