Уейкбординг - откриване на сезона
26.04.2012

Позатопли се и е време да си поговорим за водните спортове… Началото ще поставим с уейка. С няколко думи ще се опитаме да разкажем, за тези, които за първи път чуват за този спорт, какво представлява той и от къде тръгва историята му.
Та най-общо той е екстремен воден спорт, нещо като комбинация между водни ски, сноуборд и сърф. Може да се кара на море, езеро или язовир, като се теглиш от лодка, влек, лебетка или джет, със скорост, съобразена със състоянието на водата, големината на борда и предпочитанията на райдъра.
 Възниква в началото на 90-те след появата на водния скибординг. Терминът „уейкборд”, заедно с концепцията и дизайна, са въведени от Портър Дотри в сътрудничество с брат му Мъри. През 1989 е основана “Световната асоциация по скиборд”, а първият световен шампионат по скиборд се е състоял в Хавай
През 1996 уейкбордингът е включен в небезизвестните X Games II, а “Световната асоциация по скиборд” е преименувана на “Световна асоциация по уейкборд”.
Уейкбордовете са с различни форма и големина, според теглото и предпочитанията на уейкбордиста. По-големите уейкбордове са по-стабилни, но с тях по-трудно се правят трикове. Извивката на борда (“борд-люлка”) определя стила на каране.
В началото уейкбордовете са били базирани на сърфа - с насочващ нос (проектиран, за да се кара в една посока) и тройна опашна перка за стабилност и силно захващане. Каишките са направени от каучукова подложка с вмъкната връв за задържане на крака върху подложката. Тези дъски осигурявали добро движение и задържане на ръба, но голямата тройна перка затруднявала скоковете и завъртанията, а насочващия нос ограничавал промяната на карането. В началото спорта се заключавал в това, бордистът да сърфира върху уейкборда, т.е да се вози   и да изпълнява малки скокове пресичайки дирята.
Развитието на уейкбординга в средата на 90-те води до произвеждане на по-стегнати и подсилени каишки, които държат целия крак, на двупосочни бордове със скъсяване на носа и единична перка на двата края (носа и опашката). Обикновено на опашката перката е голяма и сърповидна, а на носа – малка и права. Люлката е увеличена, за да се подобрят приземяването върху водата и за намаляване на смущенията от носовата перка. Ръбовете са леко заоблени, за да се избегне влаченето по водата и да се придаде плавно приземяване. Тези дъски подобряват височината и диапазона на скоковете и позволяват лесно завъртане – с две думи райдърите вече не само а се возят, а да правят и яки трикове.
В България уейк можа най-общо да се кара на Казичене, на язовира до Лобош, на Искъра или близо до морето – в залива на градина откъм Черноморец.
Казичене можем да го наречем “Меката на уейка в България” . До преди няколко години уейк на влек можеше да се кара и на още едно място – Оризаре, близо до Пловдив, но за съжаление това съоръжение затвори и застави местните райдъри да пътуват до столицата всеки път, когато им се прикара.
Водоема на Казичене е изкуствен, бил е кариера някога. Влека е с четири мачти, което значи, че се правят четири завоя, като всеки носи своето име – първия е “аматьорския” – тъй като всеки, които се учи - пада на него, втория е “туристическия“ - ако паднеш на него вариантите са ти или да преплуваш езерото или да изчезнеш от другия му край и да вървиш и да вървиш и да вървиш…..хаххахахах
Третия завой е “кравешкия“ – не съм много сигурна, че искате да знаете защо го наричат така. Само ще спомена, че там разхождат кравите и те вършат разни неща хаххах.
Четвъртия завой е операторския – там можеш да видиш  яките трикове, които правят карачите, като минават оттам.
На влека могат да карат 9 човека, а скоростта му средно е 30км/ч като може да стигне до 70км/ч!!!! Работи най-общо от сутрин до вечер, като прави две почивки в три и шест часа. Има плаж с шезлонги, ресторант с тераса, бунгала за преспиване, магазин за спортни стоки….абе въобще всичко необходимо да си изкарате добре.
До там се стига с кола или с маршрутка номер 35
Езерото е малко дълбоко на места – над 10 метра, но това не би трябвало да ви притеснява, тъй като все пак сте с жилетка. Има истории за потънал автобус и за сома, който живее в него…., но това са само предположения хахаххах

И така откриването му е на 28-ми – започва от ранни зори, та чак до късни доби!!! В езерото вече са поставени уредите, а настроението ще е гарантирано. И така сезона започва!

На 02-ри и 03-ти юни път е откриването на SeaSideStreet Cable Park на Черноморец като ще бъде съпроводено от подобаващо за случая парти. Очаквайте повече инфо с наближаването му.

Очаквайте специален уъркшоп за всички момичета, които искат да се научат да карат уейк. Само да се постопли малко водата и влизаме. Ще публикуваме повече информация за ивента тук и на страницата ни във Facebook. Като му дойде времето.

Галерия:
     
  
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци