Премиера на DamNation: новият документален шедьовър на Patagonia
05.01.2015

Тазгодишните Дни на предизвикателствата са вече история, но събитията по повод 10-годишнината продължават с DamNation - филм на природозащитна тематика.
На 15 януари 2015 г. ще видим за първи път у нас в рамките на световната му премиера едно от най-силните документални заглавия на природозащитна тематика за 2014 – пълнометражния  DamNation. 

Лентата, отличена с 11 награди от 9 специализирани филмови фестивала за планинарство, околна среда и зелени инициативи, е продуцирана от култовата компания Patagonia, заслужила глобална слава заради своите нестандартни екологични практики и висококачествени продукти.
DamNation е вълнуваща филмова одисея, пренасяща зрителя в Америка и проследяваща драматичната промяна в отношението на една нация от гордост към инженерното чудо на мащабните язовирни стени, към постепенното осъзнаване, че бъдещето на човека е неразривно свързано с живота и опазването на естествените реки. Там където падат язовирните стени, реките поемат отново по своя път, давайки възможност на дивите риби да се завърнат към първобитните си места на размножаване след десетилетия забранен достъп. Брилянтно кинематографично майсторство и неочаквани открития водят през реки и пейзажи, променени чрез изграждане на бентове, но също през метаморфоза в екзистенциалните стойности – от подчиняването на естествения свят към осъзнаването ни като част от природата.
DamNation ще бъде представен от организаторите на „Дни на предизвикателствата“ и ексклузивен представител на Patagonia за България - магазини „Стената“ съвместно с Gorichka.bg – организация със сериозна традиция в инициативите за устойчиво развитие и природозащита и издател на тематична литература, между които „Пусни народа ми да кара сърф“ на основателя на Patagonia Ивон Шуинар.  

DamNation се прожектира и в партньорство със световната природозащитната организация WWF, чиято актуална кампания за опазване на реките цели именно съхраняване и възстановяване на естествените реки в България.

Научете повече за кампанията и се подпишете в подкрепа на реките тук: wwf.bg/reki.

Премиерата на DamNation за България е само малка част от събитията, включени в календара за 2015 на „Дни на предизвикателствата“ като подкрепата за зелени каузи е сериозен акцент наред с екстремните спортове, планинарството и туризма.
Билетите за DamNation са в продажба  от магазини „Стената“ на цена 10 лв.

Damnation премиера в кино Люмиер, 15.01.2015 г. – Facebook събитие:
https://www.facebook.com/events/693677374086557/

Галерия:
 
лонгборд уроци