Да опазим природата
14.05.2012

Последните няколко дни се говореше само за почистването на България и за резултати от това. Но за съжаление хората се сещат за това само по някоя инициатива, а не осъзнават че това трябва да е техния начин на живот. Най-лесното почистване на боклуците би било ако въобще не ги правим.
Всеки един от нас може да даде своя принос, колкото и малък да е той, в опазването на Земята. Но за съжаление са малко хората, които на практика го правят! А е добре да се замислим, че опазвайки Земята, ние запазваме себе си!

Има някои “малки” неща от ежедневието, с които ако се съобразяваме ще направим “голяма”  услуга на природата:

- Можем да намалим консумацията на вода
Няма нужда водата да тече напразно в банята, докато сапунисваме тялото и косата си, освен това шампоанът ще има по-добро действие, ако не бъде отмит веднага след нанасянето му. Можем да спестим вода и като като спираме кранчето докато си мием зъбите, вместо да я оставяме да тече.

- Да перем разумно
Вместо да слагаме излишно количество перилен препарат в пералнята, можем да поставим праха директно в барабана, така не рискуваме част от него да остане неразтворен и неупотребен по пътя към дрехите. Изчакваме докато се съберат достатъчно дрехи, за да напълним пералната.

- Пестете хартията
Отпечатвайте писма и документи само, когато е наложително и разделяйте хартията от останалия боклук, дори и в офиса. Друг вариант е да се използва така наречената втора хартия (принтирате и копирате и от другата страна, когато е за вътрешно ползване).

- Изключвайте светлините
Винаги изключвайте лампите в помещенията, които остават празни. Спирайте телевизора, компютъра и останалите устройства, вместо да ги оставяте в „заспал” режим. Голям ефект с минимални усилия, така пестите електроенергия и пари.

- Да се откажем от пластмасата
Намалете пластмасовите отпадъци и употребата на найлонови торбички. Заменете ги с такива за многократна употреба, може да си изберете красиви и оригинални торбички от плат.

- Пазарувайте разумно
Избирайте сезонни продукти и производството на локални марки. Освен че ще се храним с пресни и вкусни плодове и зеленчуци, ще стимулираме националното и локално производство. Всички си спомняме вкуса едно време на плодовете и зеленчуците. Сега повечето са като нарисувани, а вкуса......без коментар

- Колело вместо кола
Сега, когато е топло е много по-лесно да се грижим за опазването на околната среда. Когато е удобно, особено за къси разстояния, можем да избягваме колата и да я заменяме с по-здравословния вариант - колелото. Така ще помогнем за намаляване на въглеродните емисии.

Галерия:
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци