Фестивал на боровинките
18.06.2015

За втори пореден път ще се проведе Фестивалът на Боровинките, при това ще е още по-сладък дори и от шоколад.

Фестивалът на Боровинките се провежда високо в планината, на една прословута и почти вековна българска хижа. Според легендите, това е самата резиденция на великия Крали Марко; други наричат хижата „Перлата на Стара планина“; а трети свързват хижата със сладките си спомени за любими месни деликатеси от едно време. Може би вече се досещате, че става въпрос за Хижа Амбарица.

Хижа Амбарица - 24,25 и 26 Юли – цели три боровинкови дни и нощи!

Събитието, разбира се, няма да се фокусира върху месните деликатеси и старите легенди, въпреки, че ще има много и от тях.

Фестивалът на Боровинките е нещо истинско и реално, нещо което всеки може сам да докосне, усети и вкуси, да изживее, изтанцува или изпее.

И тази година ще има разноцветна палитра от високопланински емоции и приятни вкусотийки по време на фестивала, а именно:

- „Вкусен старт“ с оригинални мекици Амбарица, и още по-оригинално сладко от боровинки, приготвено по време на самия фестивал;

- „Музика за душата” през цялото време, за да са по приятни и закуската, и обяда, и времето прекарано с приятели;

- „Йога на смеха”

- След смеха е време за „Състезание по бране на боровинки”, с много награди за победителите;

- Ще има „Лекции“ за планината и за изкуството да живееш;

- След лекциите идват неуморимите „Уроци по танци” – кой, каквито харесва. Народни танци, брейк танци, суинг танци... каквото ви се танцува, имаме по много;

- По всяко време ще можете да се насладите на няколко „Изложби”, които ще бъдат представени по време на фестивала;

- „Зоната за отдих” и „Библиотеката на открито” говорят сами за себе си и ще бъдат на Ваше разположение през цялото време;

- В късните следобеди обикновено идва време за „Кръжоци за малки и големи” или иначе казано приготвяне на шоколад с боровинки „По-сладък от шоколад“, рисуване с боровинки „Натурален арт“ и други, които тепърва ще обявим;

- „Игри без спир“ с много награди ще има и през трите дни: спортни игри, игри за креативност и няколко викторини;

- Ако сте се изморили, може да посетите няколко прожекции на филми за есктремни спортове, които и тази година ще се прожектират в уютния дървен салон на хижата;

- А Боровинковите нощи? Когато слънцето залезе и звездите надупчат нощното небе тогава, всеки знае, започват и Боровинковите Нощи. Музика на живо представена от страхотни български изпълнители в комбинация с млади таланти.

- Преди слънцето отново да изгрее, продължаваме с една световноизвестна изненада!

Разкрихме ви някои от основните акценти за трите дни на Фестивала на Боровинките. Ако искате да получавате повече информация, потвърдете присъствието си на събитието и бъдете сред първите, които ще получават актуална информация за програмата и подготовката на фестивала!

НАСТАНЯВАНЕ: Основно на палатки, безплатно е и е под звездите. Тази година ще има две зони за къмпинг. Първата къмпинг зона е разположена, както до сега, в непосредствена близост до хижата. Втората къмпинг зона е с уникална гледка и се намира на по-спокойно място – горе на билото, на около 5 минути от хижата.

Ако въпреки това предпочитате да не спите на палатки, хижата е вашето място за отдих. Хижа Амбарица има капацитет от 70 места, като нощувките са по 12 лв. Настаняването е в стаи по 4-ма, 8 или 12 човека. Необходимо е да направите предварителна резервация за нощувка, като посетите страницата на Хижа Амбарица във facebook.

КАК ДА СТИГНЕМ: Всички варианти включват 4 часов преход в планината, по маркирана и отъпкана туристическа пътека, започваща от местността „Смесите“, с. Черни Осъм, общ. Троян.

С автомобил: Най-лесно се стига с кола. Пътува се до с. Черни Осъм, общ. Троян, като крайна точка за автомобилите е местността "Смесите“. Когато стигнете до местността „Смесите”, е време да паркирате автомобилите си и да продължите пеш. От там започва и маркираната туристическа пътека, която след приблизително 4 часова разходка във вековните троянски гори, ще ви изведе на хижа Амбарица. Пътеката ще бъде допълнително обозначена с табелки за „Фестивал на Боровинките“. Координати и допълнителна информация за прехода до хижа Амбарица, ще бъдат публикувани допълнително.

Приветстваме всички пътуващи, да споделят конкретните си планове за придвижване, като по този начин могат да помогнат на хора, които нямат транспорт и едновременно с това допринесат за намаляване на отделените вредни емисии.

С автобус: Може да пътувате и с автобус – първо до Троян, и от там с втори автобус до с. Черни Осъм. Отново от местността „Смесите“ започва маркираната пътека, която след приблизително 4 часа ще Ви изведе на хижа Амбарица.

Разписание на автобус Троян - Черни Осъм:

Четвъртък и Петък: На всеки час; последният автобус тръгва от Троян в 18:30 ч.
Събота и Неделя: На всеки два часа; последният автобус тръгва от Троян в 18:10 ч.

На стоп: До Троян, и от там до с. Черни Осъм и местността “Смесите”


Галерия:
лонгборд уроци