Функционална тренировка - що е то?
29.07.2015

Все повече хора в днешно време се интересуват как да подобрят здравето си, визията, да повишат енергията си и да бъдат по-успешни в живота.

Функционалните тренировки навлизат с бързи темпове и ако допреди няколко години много малко хора бяха чували за това сега всеки трениращ е частично запознат с метода.
Разбираме ли правилно значението и смисълът на функционалния подход и правим ли разлика с фитнес индустрията и какво всъщност означава да тренираме функционално? Често хора трениращи при нас казват че стрещат затруднение да обяснят какво всъщност тренират и какво означава ФУНКЦИОНАЛНА ТРЕНИРОВКА. Ще се опитаме да дадем смислен отговор на тези въпроси.

Най-общо казано бихме могли да формулираме функцоналната тренировка като триизмерни движения на тялото обвързани с естествената среда и биологичните характеристики.Ключовата дума е триизмерно – трите основни равнини: сагитална(напред назад), коронална (настрани ), трансверс (ротирайки се ). Нека си зададем въпроса как се движи тялото естествено в природата? Ние хората сме контраротиращи за разлика от кенгурото например,което се движи в сагитална равнина или казано на по-разбираем език напред назад. Ако се наложи да изкачим баир ще го изкачваме скачайки на два крака или контраротирайки се отскачайки от единия на другия крак? Замислете се какви движения извършва тялото когато ходи, тича, катери, хвърля, удря, рита – това е КОНТРАРОТАЦИЯ. Построяването на една функционална тренировка означава в нея да бъдат заложени всички равнини на движение за да може да се осъществи стрес максимално близък до този който тялото извършва естествено в пространството.

Ние хората сме загубили способност да се ротираме. Повечето тренировъчни методи са отживелица и не бихме могли да ги наречем функционални и реалистични. Често пъти индустрията се опитва да заблуди масата внушавайки им че е здравословно да ходиш на фитнес, кросфит и други модерни бързо навлезнали от чужбина и зарибили много хора на чуждите идеи методи. Повечето тренъори и системи осъществяват стрес само и само в сагитална равнина, което води до задълбочаване на проблемите, дисфункции, скованост (ние му казваме роботизиране) и по-нататъчни травни. Тези системи не са адаптирани към нуждите на хората. Модертния начин на живот води до сериозни изменения в биомеханиката,физиологията, промяна в биохимичните процеси, анатомията и всички системи в тялото. Почти всеки човек в днешно време има гръбначно изкривяване което води до проблеми с движението основно ротирането, проблеми в дихателната система, проблеми в храносмилателната, проблеми в репродуктивната система, емоционални разтройста и много други дисфункции. Разбира се всеки е частен случай но липсата на триизмени движения, застоялия начин на живот, седенето и други водят до изменение на гените и сериозно обръщане назад в еволюцията на човечеството. Хората сме високо адаптивни към промени и се адаптираме към нов модерен начин на живот който в никакъв случай не отива на добре. Срещаме все по-малко хора с добра позиция (все по-малко функционални) може би един на 100, който е в неутрална позиция. На първо място функционалния подход цели достигане до оптимална балансирана позиция на тялото в пространството и след това развитие на атлетизъм и осъществяване на по-сериозен стрес. Фокусът е върху основата а за да се гради атлетизъм винаги се започва от най-ниско. Тук можем да оптравим критика към повечето тренировъчни системи, които не изграждат основа и не градят атлетизъм поетапно. Ако трябва да построим пирамида на кондиционната подготовка можем да кажем че в основата седят качества като баланс, стабилност, мобилност, координация след което идва изграждане на аеробна основа, след което идва изграждане на сила, силова издръжливост, скорост и накрая специфични качества за съответните видове спорт. Функционалното трениране не прави разлика между половете. Тренировките са еднакво подходящи и за жени и за мъже. Методът развива в трениращите високо ниво на адапривност към всички видове спорт, изгражда сериозна аеробна база, работи върху нервната система, изравняване на лявата и дясна половина и минимизиране на разликите и дисфункциите, сила, гъвкавост, издръжливост, ментална устойчивост необходими на всеки човек. Всичко това осигуяват на трениращия подготовка за живота и една крачка напред. МаксФит разработва и прилага тренировъчни методи насочени към подобряване и възстановяване на биомеханиката, позицията, баланса, силата, издръжливостта, координацията. Всичко в човешкото тяло е свързано затова функционалния подход е работещ за хората.

Като заключение можем да кажем почти всеки човек и всяко дете в днешно време има гръбначно изкривяване, пронация в глезените, болки в коленете, кръста, ставите, врата, проблеми със зрението, дишането и други дисфункции. Всички тези дисфункции са обратими и колкото по-рано бъдат диагностицирани и овладяни толкова по-бързо и лесно може да бъдат възвърнати нормалните функции. Много често търсим лекарска помощ, която е насочена не към причините за дисфункциите. Ние ви съветваме да се обърнете към себе си и да промените себе си към по-добро. По- качествена и добре подбрана храна, повече движение, повече слънчева светлина, да се обърнем повече към природата защото тя е съвършена и винаги намира правилните отговори и решения.

100% MaxFit

Текст: Паскал Дичев

Галерия:
лонгборд уроци