Longboard - Let`s get started!
31.05.2012

Лонгборда, подобно на скейтборда представлява дъска на колелца :), но по-голяма и по-дълга. Често го оприличават на “сърф за бетон” , защото много наподобява движенията при сърфа. Измислен е от старите сърфисти през 50-те години, когато решили да пренесат чувството от хлъзгането по вълните върху улиците, за да се упражняват и по тях.
Бордовете могат да бъдат с всякакви форми и размери. Както и при скейта, при него няма правилен и неправилен начин на каране, караш както ти е кеф – дали ще се спускаш с 300-та по някои наклон, ще слайдваш или просто ще си денсиш по дъската, няма значение при всяко положение ще се забавляваш от сърце . Стига да исакш, винаги може да намериш място за своя рън.
 В следващите редове ще се опитамe да опишем основните неща около лонгборда и се надяваме скоро и в България да има Bulgarian Girls Longboard Crew (като LGC – Longboard Girls Crew, за което бяхме писали по-рано http://wild-berries.com/view_news.php?news_id=6) .

И така да започваме приготовлението за твоето първо каране :)

Първото нещо, което ти трябва са кецове с плоска подметка. Скейт кецовете са идеални, но така или иначе всяка обувка с плоска подметка ще свърши работа.
Следва разбира се каската – защото безопасността  е най-важното!
И накрая, за да започнеш лонгбордването, ще трябва да си осигуриш лонгборд.

Ако сте решили вече да практикувате този спорт през предстоящото горещо лято първо решете какъв стил искате да карате, за да се насочите към правилната дъска. После решете, с кой крак ще карате напред и след това може да преминете към процедурата по избирането на точния и индивидуален за вас лонгборд.

Както във всички останали видове екстремни спортове и в лонгбордът има различни стилове на каране и съответно и различни дъски за тях. Като цяло лонгбордингът се основава на скоростта и карвинга – всеки наклон се превръща в предизвикателство. Колкото по-широко е разстоянието между предните и задните колела, толкова по-голям е радиуса на завиване. Има лонгбордове, които са изрязани отпред и отзад. Това позволява на колелцата да правят резки завои, без да се опират в дъската. Ако дъската е с леко изпъкнала форма, това й позволява да е гъвкава, без да потъва. Получава се нещо като припомпване към колелцата и придава допълнителна скорост. Машинките (колесарите) при лонгборда са по-широки и по-високи, отколкото при скейта, тъй като за тях се прикрепят по-големи колелца. Самите лонгборд колелца са 2 пъти по-големи от скейт колелцата. По-твърдите са по-удобни за слайдване, а по-меките са за по-остри карвинг завои.
Много е важно да усетиш еластичността на дъската. Трябва да напрягаш коленете нагоре надолу. Може да премествате краката си по дължината на дъската, за да усетите къде се чувствате най-удобно и стабилно.При спускане с по-висока скорост нормално краката трябва да са с по-голямо разстояние помежду им, за по-голяма стабилност. Ако искате да имате по-добр контрол може да премествате тежеста си върху предния крак.

За да се кара обикновенно трябва и да се бута. Нещо като -  за да хванеш вълната трябва да гребеш! Звучи лесно, но за да не си останеш само със звученето е хубаво да попрактикуваш. С две думи  бутайте колкото се може повече, така с практиката ще се чувствате доста по стабилни и сигурни в себе си :)

Важно е да усетиш, че колкото по ниско е твоето тяло към борда, толкова по-стабилен се чувстваш. Това ще има значение по-нататък.

След като се побутахме дойде време и за спускане. Следващата стъпка е да намериш лек наклон. Първият път като спускаш, просто се остави на гравитацията и наклона. Не е нужно да пускаш целия наклон, пусни се толкова, колкото те кара да се чувстваш уверен. Важно е да усещаш, че владееш дъската

Стигнахме и до най-важната част! Хубаво се пуснахме по наклона, но трябва да знаем и как да спрем. Има няколко начина. Най-лесния в началото е да спираш с крак. Когато искаш да спреш (или намалиш скоростта), отпускаш крака, с който се буташ извън борда и го приплъзваш леко върху терена, като постепенно увеличаваш натиска. Това спиране върши работа при така нареченото “леко каране” , с две думи за по-ниска скорост. Тук е хубаво да знаете, че трябва да внимавате ако е мокро !!! Леко влажната или мокра настилка може да те залъже и ще се пребиеш доста.
На следващия етап спирането става със слайд, но за това ще говорим като стигнете до този етап :)
Ако все пак набереш по-висока скорост, и се чувстваш нестабилен и неуверен при спирането с крак - опитай се просто да скочиш от дъската. Все пак опитай да насочиш борда в посока, където ще е безопасно и за него и за хората около теб.

След като вече се държиш що годе върху дъската, следва да се да научиш, е да карвираш. С натиск, идващ от колене и цялото тяло напред-назад, борда прави завои наляво и надясно. Това е и начин за регулиране на скоростта. Опитай първо с по-големи и плавни завои, докато усетиш как се движи дъската. Колкото по резки завои с по-голям натиск правиш, толкова по-рязко ще завива лонга.

Очаквайте скоро и workshop с любезната подкрепа на Loaded Boards Bulgaria, на който ще може да опитате в реално време написаното по-горе!!!

Галерия:
     
     
продуктова фотография на 360 градуса

лонгборд уроци