Умна Раница
28.09.2016г.

Инициативата „Умна раница" популяризира по-отговорното планинарство в България – от купуването на храна за прехода и подреждането на раницата, през спането в хижи до връщането на боклука в града.

Преди точно една година идеята за нея се ражда на хижа Белмекен сред група планинари по време на почистване на Национален парк Рила.

Ентусиастите, които са се захванали с инициативата, ни приканват да не забравяме в планината:

- Винаги да си взимаме канче и бутилка за вода, вместо да ползваме пластмасови чаши и шишета за еднократна употреба

- Да си носим туристически чаршаф, вместо да ползваме тези в хижите - в повечето случаи хижарите трябва да ги перат със студена вода и с препарати, замърсяващи бистрата планинска вода, а и сушенето става много проблемно при лошо време и пълна хижа. 

- Да не оставяме никакви отпадъци в хижите, а всичко да си прибираме в раницата и да го хвърляме в града (най-добре в цветните контейнери!).

За да популяризират идеята за носене на собствен чаршаф, "Умна раница" започва да шие такива - от много лек памук (около 200 гр.), във формата на спален чувал, с качулка, която става и за калъфка на възглавница.

От 29-ти септември те ще бъдат в продажба, а печалбата ще се влага в изработването на информационни табла за отговорно планинарство в хижите. 

На същата дата, в четвъртък, в Клуба на пътешественика в София, инициаторите на кампанията ще представят идеите на "Умна раница" на живо, като се надяват да се получи интересна дискусия!

текст: Данита Заричинова

Галерия:
лонгборд уроци