Има ли нещо по-готино от мъж с мотор?
20.10.2016г.

Дали има нещо по-готино от мъж с мотор? Разбира се, че има и това е мацка с мотор! Все пак сме сайт направен от момичета за момичета и решихме в следващите няколко реда да ви запознаем с една дама, която от малка се занимава с мотокрос.

Габриела Мартинова завършва Националната Спортна Академия “Васил Левски” с пълен отличен и е истинското доказателство, че има по-готино нещо от мъж с мотор.

Здравей, може ли да се представиш на нашите читатели?
Здравейте. Казвам се Габриела Мартинова и съм състезател по мотокрос.

Кога за първи път се качи на мотор и какво беше чуството?
Учих в езикова гимназия, когато за първи път се качих на кросов мотор. Претърпях тежко падане при среща с мантинела. Тогава реших, че за да преодолея страха си трябва да се науча да карам.

Кога започна да се състезаваш
По идея на Владо Илиев, преподавател в Националната Спортна Академия “Васил Левски” и шеф на катедра ”Авто Мото”, през 2009 година е създаден национален отбор по “Mотокрос жени”. От 10-те момичета в отбора, 2-те най-бързи получаваха квота за участие в кръг от световния шампионат по мотокрос.

Контролата се проведе на трасето по мотокрос в гр. Перник, под ръководството на Богдан Николов, председател БФМ. Аз  бях най-бърза, а моята сестра Биляна бе с второ време, но на последния завой, в последната обиколка, ми свърши горивото и поради тази причина не получих квота за “Гран При”. Много завиждах и много се радвах на сестра ми, която се представи отлично на пистата “Горна Росица” край Севлиево. Гледайки от трибуните получих мотивация да дам цялата газ и още през следващия сезон станах шампион в женското “Ендуро” на България. Основна заслуга за това разбира се има баща ми Николай Мартинов, както и Г-н Жоро Хаджиев (основен двигател на “Българското ендуро” и шеф на “Crazy Job” в Стара Загора).

Какво мислят хората около теб за това, че си момиче и се занимаваш активно с мотокрос?
Понеже говорим за  екстремни спортове и мнението на хората около мен се движи в екстремни крайности. Когато съм контузена или просто имам някаква травма, всички скептици казват -  „Претрепа се!“, „Потроши се!“, „Съсипа си здравето…“, но когато съм добре и печеля надпревари всички ми се радват. През зимата на 2014 година опровергах и мнението, че момичетата занимаващи се с подобни спортове са груби и не са женствени. На модно ревю представих  катедрата по “Автомобилни и Моторни спортове”, като излязох с мотор на сцената и спечелих титлата “Мис НСА”.

Практикуваш ли и други екстремни спортове?
Нека читателите да не смятат, че съм вманиачена единствено по моторите. Както всеки екстремист и аз разнообразявам максимално според сезона. От зимните спортове любимият ми е сноубордът, а през лятото наблягам на уейкборд. Обичам и да се гмуркам край гръцките острови.

Има ли поле за развитие  у нас на екстремен спорт като мотокрос дисциплината?
Благодарение на някои луди глави, които организират все по-добри екстремни състезания, в това число и създателите на "Топ Ендуро България", спортът се радва на все повече участници и публика. Тенденция е да се отбелязва все по-често рекорден брой участници в надпреварите.

Голяма ли е конкуренцията между жените?
Конкуренцията между момичетата състезателки не е голяма и поради този факт за нас състезанието е прекрасна възможност да съчетаем тръпката и адреналина, като застанем на бариерата, с феърплея и чисто човешките  взаимоотношения. Не всичко е надпревара, помагаме си, когато някой е в беда, паднал или закъсал на тежко препядствие…

В трудни моменти си казвам „Дръж се мъжки, Мацко!“.

Какво би посъветвала младите състезатели по мотокрос и би ли се включила в някой бъдещ проект?
Винаги бих подкрепила добри идеи, реализиращи се с подкрепата на професионалисти, а ентусиазмът в младите състезатели обикновено се ражда от ентусиазма и подкрепата на старите.

На всички читатели, фенове и хора решили да направят нещо лудо бих казала:

“За да стигнеш трябва да потеглиш! Така че не губете  свободното си време, оставете ежедневието да почака настрани и превърнете сивото в цветно, скуката в емоция, адреналина във ваш пътеводител и ще усетите сладостта да опиташ,да превъзмогнеш,да победиш!….."

текст: Кристин Георгиева
снимки: личен архив

Галерия:
    
лонгборд уроци